Zäta och Tre Kronor lekte med Italien

HOCKEY

Liv höll nollan när Sverige vann enkelt med 4–0

Foto: MATS STRAND
Andreas Karlsson gör 1–0 till Sverige i numerärt överläge.

Nyanlända Detroitsvenskar fick testa de nya Tre Kronor-tröjorna och Stefan Liv fick hålla nollan.

Sverige vann hur enkelt som helst mot Italien med 4–0 i den andra VM-matchen i Riga.

Ett proffsförstärkt Tre Kronor visade bra fart under skridskorna, men målen uteblev i matchinledningenn.

Dels för att Italien spelade klokt och försvarade sig bra, dels för att Sverige drog på sig ett par onödiga utvisningar.

Men efter 14 minuter satt ändå ettan. Spel i numerärt överläge och Andreas Karlsson höll sig framme på en målvaktsretur och petade in ledningspucken.

Bara en dryg minu senare fick Sverige chansen i power-play igen – och gjorde mål igen. Joel Lundqvist var målskytt, mycket snyggt framspelad av Henrik Zetterberg.

– Vi fick en tung start med mycket boxplay. Det var viktigt att vi redde ut dom. Men åker vi mycket skridskor har dom svårt att hänga med och drar på sig utvisningar, sa Henrik Zetterberg till Tv3 i periodpausen.

Visst blev det så. Trean (Kenny jönsson) kom också i numerärt överläge mot ett Italien som blev allt mer uppsnurrat och ifrånåkt. Visserligen hände inget mer målmässigt, men Tre Kronor var totalt överlägset förutom ett par tillfällen då Stefan Liv fick visa sin klass när Italien hade numerärt överläge.

– Vi håller mycket puck och låter den göra jobbet. Det är kul att spela då, sa Kenny Jönsson till Tv3.

Samme Jönsson gjorde 4–0 på en riktig rökare i sista perioden, men då var givetvis matchen avgjord sedan länge.

– Dom är väl egentligen inte tillräckligt bra för att få vara med i VM. Men samtidigt är det svårt att spela mot såna lag. Man gör det lite för svårt för sig i bland, sa förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson till Tv3 efter matchen.

Patrik Johansson