Abrahamsson: Beslutet är riktigt och logiskt

Rikard Grönborg slutar som förbundskapten efter VM 2019 – och det var egentligen ingenting oväntat med det.

Grönborg har under en längre tid varit öppen med hur gärna han vill komma till NHL. Och efter dubbla VM-guld kan inte förhandlingsläget bli så mycket bättre. 

Beslutet om hans efterträdare är både logiskt och riktigt.

I dag gick generalsekreterare Tommy Boustedt ut med nyheten att Rikard Grönborg slutar efter VM i Slovakien till våren.

Då går hans treårskontrakt ut och egentligen är det ingen dramatik alls runt Grönborgs beslut. Strax därefter presenterades Johan Garpenlöv som hans efterträdare, också det var ett logiskt namn.

Före sin tid i Tre Kronor hade Grönborg också en mängd år i juniorlandslagen. Jag tror också att det på sikt är helt rätt att det kommer in en ny röst efter Grönborgs tre år vid rodret.

Och just en fräsch röst tycket jag också är en viktig egenskap hos en förbundskapten. Resultat är givetvis det viktigaste på den här nivån, men det gäller också att sälja in sin sport och sitt landslag till den breda massan.

Det är väl fotbollens Janne Andersson tydligaste exemplet på.

Rikard Grönborg har varit tillmötesgående mot medierna (Sportbladets Inside Tre Kronor är ett exempel på det) och alltid ställt upp på ett proffsigt sätt.

Men speciellt folkkär har han inte blivit trots dubbla VM-guld. Å andra sidan vann inte heller hans företrädare som Hardy Nilsson, Bengt-Åke Gustafsson eller Pär Mårts några popularitetstävlingar i stugorna. Det kanske är mer eller mindre omöjligt uppdrag att bli folkkär som Tre Kronors förbundskapten.

En av få med två VM-guld

Under sina tre år som huvudansvarig har Grönborg både vunnit och förlorat. 

Både hyllats och sågats. 

Flopparna kom med hans bästa lag (World Cup) och hans sämsta lag (OS i Sydkorea)

Triumferna är givetvis de två raka VM-gulden, något han är ensam om som förbundskapten tillsammans med Conny Evensson. Där fick Grönborg och Johan Garpenlöv verkligen utdelning för det arbete de så enträget har lagt ner för att få NHL-spelare att tacka ja till Tre Kronor, även direkt efter tunga och bittra uttåg från Stanley Cup.

Ska Grönborg hyllas för en specifik sak är det just dialogen med NHL-spelarna. Han förutsåg tidigt konsekvenserna av massutvandringen till Nordamerika och insåg att ska Tre Kronor slåss om något VM-guld måste det vara med ett lag enbart bestående av NHL-spelare. En klockren bedömning som Grönborg fullföljt fullt ut och också blivit belönad i form av två VM-guld. Grönborg införde också ett helt nytt sätt att coacha laget, åtminstone i Sverige, även om han (med all rätt) också fick kritik för att i vissa fall vara alldeles för passiv när det handlade om att göra om i kedjorna.

Efter dubbla VM-guld har Grönborg egentligen inte så mycket att vinna på att vara kvar som förbundskapten ytterligare några år, när han nu så gärna vill till NHL. 

Dessutom har han en familjesituation (frun är amerikanska) som gör att en flytt till Nordamerika underlättar rent socialt. Han har också varit tydlig med att familjen förr eller senare ska flytta dit.

Blir då Huddingekillen den förste svenske huvudtränaren i NHL?

Ja, visst finns chansen, absolut, men jag blir heller inte förvånad om han får inleda som assisterande tränare. NHL-klubbarna är inte direkt kända för att vilja chansa med europeiska huvudcoacher och konkurrensen är också stenhård.

Högt respekterad

Nu blir det alltså Grönborgs assistent Johan Garpenlöv som tar över Tre Kronor.

Ett logiskt och även riktigt beslut. Som jag var inne på har kontakten med NHL-spelarna varit viktig och den kommer bli än viktigare åren framöver. Där har Garpenlöv varit en nyckel, med sin sociala kompetens och stora hockeykunnande. Garpenlöv kan prata med NHL-spelare på NHL-spelares vis. Jag kan lova att intresset från svenska NHL-spelare att komma till VM är minst lika stort med Garpenlöv vid rodret. Och det är ju egentligen vad Tre Kronor handlar om numera.

Garpenlöv är verbal, vet hur medierna fungerar efter sina år på Sportbladet och inte minst har han ett genuint hockeykunnande.

Jag vet att Garpenlöv är högt respekterad ute i hockey-Sverige och det är viktigt för att kunna göra sitt uppdrag fullt ut.

Däremot ställer jag mig frågan om det är ekonomiskt försvarbart att fortsätta som nu, med tre heltidsanställda förbundskaptener som varit fallet i många år. En förbundskapten och två assistenter är en stor kostnad för ett redan ekonomiskt pressat förbund. Jag hade gärna sett Garpenlöv i en roll som general manager, där två assistenter lånas in till träningsturneringar och sedan även till de stora turneringarna som VM, OS och World Cup.

Så skulle Ishockeyförbundet tjäna in många sköna kronor på Tre Kronor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!