”Då kommer jag grina”

Popovic ser slutet i Tre Kronor efter mardrömsåret

avTomas Ros

Publicerad:

Det finns få som offrat så mycket för sin hockey som Peter Popovic, 50.

Till och med synen har han gett bort till sporten han älskar mest av allt.

Men snart är det slut i Tre Kronor efter åtta år.

– Drömmen är att vi vinner ännu ett VM-guld på övertid. Då kommer jag grina, säger den artiga jätten.

Måndag 4 februari på Hovet i Stockholm.
Peter Popovic leder backträningen inför Tre Kronors hemmaturnering i Euro Hockey Tour.
Den här gången har han som hjälpreda och assistent Dave Hakstol som tidigare var huvudtränare för Philadelphia Flyers i NHL, en tjänst som Dave fick lämna en vecka innan jul 2018. Det är ju så som tränarbranschen är.
– Kul att han är med oss. Vi är lika gamla och vi har småpratat lite om hans bakgrund. Alltid intressant att få nya bekantskaper, säger Popovic.
Han sätter sig ned på en stol mellan isen och Hovets slitna läktare. 198 cm trycker ihop sig på en pinnstol och givetvis blir det en bra bild för fotografen Robin Allard.

”Då kommer jag att grina”

Popovic är andfådd och småsvettig efter passet. Men inte alltför känslosam, trots att det efter snart åtta år är slut i Tre Kronor.

Det är ovanligt många år i landslaget, som brukar byta personal vart fjärde år.

The Gentle Giant, som han kallades för i NHL, har överlevt två förbundskaptenerna och varit en bidragande anledning till tre VM-guld och ett OS-silver. Ett sagolikt facit.
I vår går kontraktet ut och nya förbundskaptenen Johan Garpenlöv har valt att gå vidare med nya assisterande tränare och valt bort Popovic.
– Jag är inte där ännu i tanken att det är över. Jag tänker mest på nästa träning och är i bubblan. Men när väl vi spelat sista matchen i VM i vår och det är slut så kommer känslorna. Det lovar jag. Drömmen är väl att få avsluta mot Kanada med att vinna på straffar och att en back avgör. Men det går ju inte längre eftersom straffarna är borttagna. Men vi får väl avgöra i förlängningen då, säger han och skrattar hjärtligt.
– Men då kommer jag grina. Då blir det svårt att stå emot.
Det är ju exakt så som vi lärt känna den gängliga västeråsaren. Stora yviga rörelser i båset, oerhört många känsloutbrott och en passion för hockeyn som är svår att mäta.
– Tidigare radiokommenterade jag varenda passning på isen. Och hade en åsikt om den. Men det gör jag inte längre. Kanske inte så bra för hälsan att göra det, eller kul för grabbarna att lyssna på. Om det är något jag lärt mig så är det att vara mer tyst i båset. Och att se detaljer, det har jag fått av Rikard (Grönborg).

Foto: Robin Lorentz-Allard

”Låg som en säck potatis...”

Just hälsa är intressant att prata med Popovic om. Han har till och med offrat synen för sin hockey.
Under karriären fick han ett skott på sitt högra öga och nedsatt syn till 50 procent. I våras, i samband med VM-premiären i Danmark, fick han näthinneavlossning och opererades akut på rikshospitalet i Glostrup.

– Näthinnan låg som en säck potatis nedanför ögat. Det var bara att åka in akut, jag trodde att det skulle gå att fixa till. Men efter en andra operation stod det klart att det var kört. När jag skulle prova ut en ny lins så fungerade det inte. Jag kan se om det är mörkt eller ljust, men inte mer.

Han valde ändå att fortsätta VM. När de flesta med samma skada valt att åka hem till familjen, ta det lugnt och vara sjukskriven så hoppade Popovic in i VM-bubblan omgående och i match tre stod han där i båset igen.

– Jag ville så gärna vara med. Man har ju sett fram emot VM hela året och jag kunde inte lämna laget. Men det var tufft. Minns en ögondroppe som gjorde mig helt yr och jag svimmade nästan när jag använde medlet. Jag fick sätta mig ned och andas.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Peter Popovic under hockey-VM.

Problem i vardagslivet

Ett tufft slag givetvis. En god syn är grunden till ett vettigt liv och för Popovic får det givetvis konsekvenser.

– Jag ser grumligt i periferin, i utkanten av synfältet. Och avståndsbedömningen är dålig. Jag älskar att spela tennis, men nu är jag ett lätt byte för mina vänner, det blir alltför många ramträffar...

– Sedan anpassar jag mitt liv. När jag häller upp ett glas mjölk så måste jag föra glaset nära kroppen, annars så spiller jag och jag har fått torka av många bord sedan det här hände.

Och just när uppladdningen inför Beijer Hockey Games skulle starta med presskonferens och laguttagning kom nästa chock för familjen.

Svärfar Östen gick bort i lungsjukdomen kol.

– Vi hann tyvärr inte upp till sjukhuset, han somnade in ensam. Östen har varit med under hela min karriär och varit engagerad i den. Så det är en stor sorg för mig och ännu mer för min fru och svärmor. Begravningen är på fredag så då tar jag ledigt från Tre Kronor.

”Blir inte av med mig”

Förlorad syn och dödsfall i familjen – det har varit ett mardrömsår för Popovic.

Men tankarna på att göra något nytt och lägga hockeyn på hyllan finns inte alls. Han är hungrig på mer, trots motgångarna vid sidan om isen.

Popovic gick direkt från att vara aktiv spelare i elitserien och NHL till att först träna Västerås J20 och senare till att vara assisterande tränare för Västerås A-lag och sedan huvudtränare i Södertälje innan han värvades av Ishockeyförbundet 2011.

40 raka säsonger i hockeyns tjänst. Och mer kommer det bli.

– Du blir inte av med mig. Jag dyker upp i en ny skepnad i ett annat lag. Troligtvis blir det i ett klubblag. Jag är öppen för allt. Och vill Rikard (Grönborg) ha med mig på något äventyr så kör jag på det. Hockeyn är mitt liv.

Torsdag 19.00: Tjeckien-Sverige, direkt i CMore Hockey.

Foto: Robin Lorentz-Allard
Peter Popovic.
Foto: Robin Lorentz-Allard
Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor

Ishockey