Wennerholm: Pettersson ses som en Messias

Elias Pettersson kan bli en av de största NHL-svenskarna genom tiderna.

Han har alla förutsättningar.

Nu är det bara upp till honom själv att fortsätta växa i världens största liga – och inför en publik som ser honom som en ny Messias.

Han kommer till en hockeystad som törstar efter framgång och där publiken börjat svika efter år av utsålda hus.

Vancouver har sakta dalat sedan Stanley Cup-finalen mot Boston 2011 och har inte överlevt första omgången i slutspelet sedan dess.

Och de tre senaste säsongerna har de inte ens tagit sig till slutspel.

Klubben hade haft utsålda hus i Rogers Arena i tolv år i rad och i 474 raka hemmamatcher, innan förtrollningen bröts 2014.

Och den här säsongen var det nya bottensiffror och sämsta hemmasnittet sedan 2001. Det gick att få tag i biljetter under hundralappen till vissa matcher, vilket sannerligen inte tillhör vanligheterna i NHL.

Det är den staden Elias Pettersson ska få att blomstra igen.

Har alla förutsättningar

Och han har alla förutsättningar att bli en av de största svenskar som spelat i NHL.

Han har talangen, han har spelsinnet, han har handlederna och han har ett skott som håller även i NHL.

Det är bara fysiken som fattas, men det är något som går att skaffa sig till skillnad mot den fantastiska spelförståelsen.

Elias Pettersson tycker inte om när man pratar om hans kilon har jag förstått, men det märktes inte minst i VM att han väger lite lätt i vissa situationer.

Det är ju inget märkligt med det.

Det har alla svenska juniorer gjort, som sedan växt till storstjärnor.

Väckt enorm förväntan i Vancouver

Men Elias Pettersson fantastiska säsong här hemma har naturligtvis väckt en enorm förväntan i Vancouver.

Skulle han duka upp alla priser han vunnit den här vintern på midsommarbordet hemma i Ånge, skulle han inte få plats med varken sill eller färskpotatis.

Vinnare av SHL:s poängliga, nytt poängrekord för juniorer genom tiderna, vinare av slutspelets både mål- och poängliga och utsedd till slutspelets MVP. Han blev även framröstad som årets forward i svensk hockey och jag skulle inte bli förvånad om han får Guldpucken också, även om han konkurrerar med alla svenskarna i NHL numera.

Dessutom:

Både SM-guld och VM-guld sista säsongen som junior.

Det finns ingen jämförelse med de framgångarna i så låg ålder.

Frågan är nu vad som händer i framtiden.

Peter Forsberg hade ett liknande genombrott i Sverige innan han stack över, men han valde att stanna en extra säsong i SHL.

Frågan om framtiden

Det gjorde att han kunde vinna OS-guld som 20-åring 1994 och spela en SM-final som Malmö senare samma säsong. Där det blev det en svidande förlust mot Malmö och några ännu mer svidande ord om domaren Börje Johansson i en historisk tv-intervju efteråt.

Foppa fick också vänta nästan en halv säsong på NHL-debuten i Quebec Nordiques då NHL lockoutade spelarna under höstsäsongen. Han han med att göra 14 nya poäng (5+9) för sitt Modo innan han drog över.

Men sedan gick det snabbt.

Quebec var i ett liknande läge som Vancouver den gången, med många höga draftval som gett en ung och framtidssäkrad trupp. Inte minst när de kunde byta bort Eric Lindros - som vägrade spela i Quebec - i utbyte mot Foppa och ett par andra toppspelare från Philadelphia Flyers.

Nu fick inte publiken i Quebec se laget blomstra, då hela organisationen såldes till Denver och blev Colorado Avalanche 1995.

Men redan första säsongen i Denver vann Colorado Stanley Cup och en rekordung Foppa blev medlem i Triple Gold Club.

Redan som 22-åring hade han vunnit VM-guld (1992). OS-guld (1994) och Stanley Cup (1996).

Det kommer inte Elias Pettersson att kunna upprepa eftersom han kommer vara 23 när nästa OS spelas i Peking 2022 - och troligen utan NHL-spelare.

avMats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM