Washington har matchboll i Stanley Cup-finalen

avPer Bjurman

WASHINGTON. De gick på knock och sopade till Vegas med 6-2 i natt.

Så nu har Washington Capitals slagläge och kan fantastiskt nog bli Stanley Cup-mästare om ett par dygn.

– Vi försöker att inte tänka på det men ska givetvis försöka vinna, säger Nicklas Bäckström, som stod för tre assist i nattens match och beskriver det som händer nu som ”det roligaste jag någonsin varit med om”.

Ja, det är nära för Capitals nu.

De är en enda seger från att förverkliga en dröm som brunnit i Washington – och spelarnas hjärtan – i decennier.

För som sagt:
Stjärnorna från huvudstaden tryckte till Golden Knights så det sjöng om det hemma i extatiska Capital One Arena i natt och vann med 6-2.

– Ja, men vi ska vara ärliga och erkänna att det hade kunnat bli en helt annan match om de gjort mål på några av sina chanser i början. Vi hade lite flyt där, säger Nicklas Bäckström när vi träffar honom efteråt.

Jo, Vegas  inledde lysande och skapade ett helt koppel feta chanser under första tio minuterna.

Men riddarna kan inte gör mål längre och bommade gång på gång på gång.

”Tänker inte be om ursäkt”

Särskilt grovt missade James Neal som i ett powerplay hade helt öppet mål men ändå lyckades sätta pucken i stolpen.

Sedan hände exakt det som alltid händer sådana gånger.

Golden Knights fick en utvisning efter en riktigt korkad bentackling signerad Colin Miller och i det powerplay som följde såg TJ Oshie, på assist från Bäckström,  till att spräcka en allt mindre mirakulös Marc-Andre Fleurys nolla.

Sedan brakade det bara till.

Vegas tappade allt, Capitals bara körde och innan första perioden var över hade hemmalaget gått upp i 3-0-ledning.

– Det var kanske inte helt rättvist att vi hade så stor ledning i det läget, men vi tänker inte be om ursäkt och tycka synd om dem, fortsätter ”Bäckis”.

I mittperioden försökte gästerna trampa på men kom ingenstans eftersom Caps – som numer inte bara är bra på hockey utan kan spela slutspelshockey som ett sant mästarlag också – stängde ner isen och med lite mer än fyra och en halv minut kvar hände det igen.

Washington fick ett powerplay och John Carlson klev in på Alex Ovetjkins ”kontor” i vänstra tekningscirkeln och piskade in 4-0.

”Svåraste att vinna”

James Neal gjorde i ett powerplay början av tredje en liten avbetalning på sin skuld till lagkamraterna genom att reducera och när 7.35 återstod såg Reilly Smith till att göra det åtminstone lite mer spännande med ytterligare en balja.

Men närmare kom Vegas aldrig. Just Bäckström spelade fram till ytterligare två hemmamål – bland annat med en riktig räkmacka till Michal Kempny – så matchen slutade 6-2.

– Det var en fin dropp av Oshie i det läget, och samtidigt gav han ju deras back en liten tackling. Jag såg att Kempny kom på bortre stolpen så det var bara att, ja, smeka över pucken, berättar Nicklas.

1 av 2 | Foto: Alex Brandon / TT / NTB Scanpix

Sammanlagt stod passningsvirtuosen från Valbo alltså för tre assist och därmed är han uppe i 21 poäng på 19 slutspelsmatcher – trots att han tidvis hämmats av en svår handskada.

– Jo, jag tycker det känts bra. Framförallt är det väldigt kul att spela hockey just nu. Jag har definitivt aldrig varit med om något roligare än det här, kommenterar han.

Och roligare kan det som sagt bli.

Efter nattens urladdning har Capitals tre matchbollar och kan stå som Stanley Cup-mästare redan i T-Mobile Arena i Las Vegas natten till fredag.

– Vi försöker att inte tänka på det. Vi vet ju var vi befinner oss, men vet också att fjärde matchen i en serie alltid är den svåraste att vinna och fokuserar inte på något annat än att vi skaffat oss ett bra utgångsläge, säger ”Bäckis”.

– Samtidigt ska vi naturligtvis försöka vinna på torsdag. Det är planen.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM