Nära med NHL-närvaro i Sotji-OS

HOCKEY

Bara detaljer kvarstår innan man är överens

I februari invigs OS i Sotji.
Allting talar för att NHL-spelarna då finns med i de olympiska spelen.
– Förhoppningsvis, inom ett par veckor, har vi en formell överenskommelse, säger Bob Nicholson, chef för kanadensiska hockeyförbundet.

Ett olympiskt spel med eller utan NHL-stjärnorna? Frågan har länge legat i luften där ingen haft något svar.

Frågan togs helt bort ur det nya avtalet som tecknades i vintras mellan NHL-organisationerna och spelarfacket när den segdragna lockouten var över.

Ändå har den inte lagts i malpåse, tvärtom tycks det nu som att hockeyälskarna kommer få se världens bästa spelare i Sotji-OS i Ryssland nästa år.

”NHL-spelarna kommer vara där”

Enligt Bob Nicholson, som är chef för kanadensiska hockeyförbundet, kvarstår endast detaljer innan man kan komma överens om en lösning som innebär att det är, ännu en gång, fritt fram för en NHL-invasion i OS.

– Förhoppningsvis, inom ett par veckor, har vi en formell överenskommelse. Vår inställning är att NHL-spelarna kommer vara där, men vi måste fortfarande komma överens med NHL och spelarfacket, säger Nicholson till Sportsnet.

Så sent som dagen före midsommar träffades hockeyrepresentanter i Toronto – i samband med utnämningen av Montreal och Toronto som JVM-platser 2015 och 2017 – för att diskutera hur upplägget i OS ska se ut.

Försäkringsfrågan

Och flera gånger senaste tiden har Bob Nicholson träffat ledningen för Internationella hockeyförbundet, IIHF, och Internationella olympiska kommittén, IOK.

– Efter alla möten jag har haft kan jag säga till er att alla vill samma sak. Just nu försöker vi bara sätta pricken över i:et, säger Bob Nicholson.

Kärnfrågan har, förutom att spelarna ska anpassa sig till olika tidszoner, hela tiden handlat om hur spelarna ska försäkras.

– Det är komplicerat. När du förhandlar med IOK tittar de inte endast på vintersport. De tittar både på vinter- och sommaridrotter och hur de pengarna ska fördelas, säger Nicholson till Sportsnet.