Heltidsproffs – och sponsrad av NHL-brorsan

Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

avJacob Larsson

HOCKEY

Fanny Rask i HV71 har ishockey som heltidsjobb.

Möjligheten får hon genom NHL-stjärnan och lillebrorsan Victor Rask.

– Jag är väldigt tacksam över att få den hjälpen, säger hon till SVT.

Det hör inte till vanligheterna att spelare i SDHL har ishockey som heltidsjobb.

Men Fanny Rask i HV71 har fått chansen – tack vare lillebror Victor Rask, som till vardags spelar i Carolina Hurricanes i NHL.

– Jag är väldigt tacksam över att få den hjälpen. Det får mig att kunna fokusera på hockeyn och lägga ner den tid som jag tycker krävs för att vi ska kunna höja damhockeyn i Sverige, säger hon till SVT.

Har gjort över 100 landskamper

27-åriga Rask har gjort över 100 landskampar för Damkronorna och är en bärande spelare i det HV71 som ligger femma i Svenska damhockeyligan.

Ligan, tillsammans med spelarna, jobbar kontinuerligt för bättre förutsättningar ekonomiskt för de aktiva – trots det är Fanny Rask ängslig inför framtiden.

– Sedan har jag ändå en liten oro i bakhuvudet om hur framtiden ser ut. Det finns inga pengar på något sparkonto någonstans, säger hon.

Foto: Paul Chiasson / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Victor Rask (höger) bidrar ekonomiskt till storasyster Fanny Rask. Tack varde det kan HV71-spelaren ha hockey som heltidsjobb.

”Känner ett ansvar”

I år har hon svarat för åtta mål och 14 assist, sammanlagt 22 poäng på 27 matcher för HV71, och menar att hon – med lillebror Victors ekonomiska stöd – inte har några ursäkter för att spela dåligt.

– Jag känner ett ansvar att vara en tongivande spelare och hjälpa laget att vinna. Särskilt nu när jag har förmånen att bara spela hockey. Jag ska prestera för jag har inga ursäkter, säger hon.

Följ Sportbladet på Instagram 00:58
ARTIKELN HANDLAR OM