Tjeckien väntar Småkronorna

HOCKEY

Bendelin: Jag tycker vi har bra koll på tjeckerna

Leksand

Småkronornas förbundskapten Torgny Bendelin var både stolt och glad efter den sista gruppspelsmatchen mot USA.

Bendelin har coachat laget tufft med bra resultat.

- Det fungerar i detta lag. Alla spelare är duktiga och har en otroligt härlig attityd, säger Bendelin inför kvartsfinalen i JVM mot Tjeckien.

När Sverige kvitterade i slutsekunderna mot USA betydde det en andraplats i gruppen efter suveräna Kanada. Fredrik Petterssons mål ändrade kvartsfinalmotstånd från Finland till Tjeckien.

- Jag tycker vi har bra koll på tjeckerna. De har 15 spelare i sitt lag som spelar i Nordamerika och har växt allt mer under turneringen. De behövde nog lite tid på sig för att vänja sig vid större rink, säger Bendelin.

- Tjeckerna spelar tight och är bland annat mycket duktiga på att kontra, fortsätter han.

Bäckström bäst

Genomgående bäst under gruppspelet i det svenska laget har Nicklas Bäckström varit. Brynässtjärnan har ännu inte gjort något mål, men han har tre passningspoäng.

- Sånt bryr jag mig inte om. Jag tycker vi har spelat bättre och bättre men vi måste bli bättre på att komma snabbare ur egen zon, säger Bäckström.

Bäckström är en av få spelare som svenske förbundskaptenen Torgny Bendelin inte bänkat i någon match. Bendelins medicin har så här långt i ishockeyturneringen fungerat bra. De spelare som bänkats har i matchen efter tillhört de bästa svenskarna på isen.

- Hur man coachar ett lag beror på laget, spelarna i detta lag går inte hem och gråter när de blir bänkade. Under en turnering som JVM räcker det inte med att vara en duktig spelare. Attityden måste vara den rätta och det är därför vi tagit ut detta lag, säger Bendelin.

- Spelarna peppar både sig själva och varandra. Inför sista perioden mot USA var det rejält tryck i omklädningsrummet, fortsätter Bendelin.

Spelarna själva har inget emot coachingen.

- Det är Bendelins uppgift att coacha laget, det är därför han är head coach, säger Fredrik Pettersson, som själv fått sitta och se på under en slutperiod för att i matchen efter vara riktigt bra.

Dålig statistik

Sett till statistiken är Sverige inget lag för medaljstriden. Småkronorna har sämsta procenten av slutspelslagen i både numerära över- och underlägen.

- Jag är inte nöjd med varken spelet i numerära över- eller underlägen. Men mot USA visade vi att vi är på rätt väg när det gäller spelet i numerärt underläge, säger Bendelin, som gav spelarna ledigt under nyårsdagen.

Hur laget mot Tjeckien ska formeras är inte helt klart. Bendelin flaggar för att det kan bli någon förändring gentemot USA-matchen.

Om Sveriges besegrar Tjeckien i kvartsfinalen, som spelas i Leksand tisdag kväll, väntar Ryssland i semifinal på onsdagkvällen. Den andra kvartsfinalen spelas mellan USA och Finland, vinnaren möter Kanada i semifinal.

Sune Karlsson/TT