”Sjukt - men hockeyn lever mer än någonsin”

HOCKEY

Lasse Anrell om en "helt sjuk" elitserie

Årets elitserie är helt sjuk.

Men den är förbanne mig friskare än på mycket, mycket länge.

Vad sägs om en SM-final i vår mellan Timrå och Mora... hoppsan.

Titta på tabellen.

Den skulle kunna vara ett skämt.

Det finns inte ett enda experttips som är i närheten av att vara rätt.

Mora tvåa.

Efter starten av elitserien skrev fler än en expert att de såg ut som ett nedflyttningslag. Sen dess har de vunnit.

Titta på Linköping. Efter starten skrev fler än en expert att de skulle vinna SM-guld. Sen dess har de spelat som ett nedflyttningslag.

Titta på Timrå. Snart har de vunnit så mycket att det är lite pinsamt för de andra lagen. Jag såg lagets premiärmatch och jag såg en förstaline med en Jonathan Hedström som var outstanding. Sen dess har även hans kedjekompisar Timo Pärsinen och Riku Rahl börjat spela bra.

Passion och vilja

Men orsaken till att Timrå är så bra är inte bara Hedströmkedjan utan att spelare som veteranen Robert Carlsson får utrymme för ett spel fyllt av passion och vilja. Timrå har fyra bra centrar och en kille som Oscar Sundh kan ju bli hur bra som helst.

Men det roligaste av allt är att De Fyra Rika plötsligt spelar som om de var sällsynt fattiga. Det visar att ingenting är hundraprocentigt förutsägbart i hockeyn.

Vi var alldeles för många så kallade experter som trodde att det här var året när Färjestad, Frölunda, HV71 och Linköping skulle segla ifrån de övriga definitivt.

Färjestad är ett litet undantag med en hyfsad fjärdeplats. Men det är långt ifrån den upphöjdhet som jag själv förutspådde inför starten då jag stillsamt undrade om inte Färjestad i år skulle vara för överlägsna och döda serien tidigt...

De vann över Skellefteå i går men de gjorde en rätt miserabel insats och Skellefteå kunde lika gärna vunnit. Färjestads gubbar spelar stundtals som gubbar. Snart är det nog dags för en lättare ättestupa även i Värmland...

Största skämtet är Frölunda som i går hade e n o r m a problem med att ta en poäng i Malmö.

Frölunda saknar karaktär

Malmö var bättre - Johan Björk var klart bäst på isen - och Frölunda måste nu fråga sig hur de värvat inför årets serie. Steve Kariya var poängkung i Finland två år i rad, i Frölunda har han gjort två mål. Placeringen i förstakedjan i går kan kanske vara en lösning, men Frölunda som de spelar nu saknar karaktär och ledare. Ett återköp av Joel Lundqvist och Johnny Oduya skulle kanske lösa en del av problemen.

Möjligen är problemet att Stephan Lundh och Calle Johansson använder sina nya spelare fel. Då måste de sparkas.

Linköping - ett fiasko

Linköping ser allt mer ut som ett lika stort fiasko som Frölunda. De har inte förlorat några stjärnor i år men spelar som ett lag helt utan identitet. Är spelarna lata? Fega? Duger Gunnar Persson och Jan Karlsson som förstetränare?

Frågor som måste ställas.

HV 71 ger ett lite flummigt intryck.

De tappar sitt spel och sitt övertag hela tiden och mot Djurgården i går visade de upp en nästan rörande generositet när de hade 3-1 men plötsligt verkade tröttna på att spela hockey.

Trist för publiken.

Men desto roligare för elitserien och för Hockeysverige.

Titta på Mora som har 14 utlänningar i laget men ändå får alla att dra åt samma håll. Medan andra scouter och ledare värvar dyrt och dåligt - eller åtminstone slarvigt - så finns de verklige proffsen i Mora. Inte en felvärvning i år heller.

Världens lataste forward

Dessutom har man fått världens lataste forward Pavel Brendl att göra det han är bra på - mål. Utan att reta sina medspelare till vansinne genom att ligga bakom ungefär lika många baklängesmål. Stort av coach Rindell.

Brynäs och Modo är sensationellt bra - även om de föll i går. Båda lagen har fått balans i sina trupper med stjärnor som Niklas Sundström och Nicklas Bäckström.

Skellefteå är också en sensation. De har en sjundeplats med mersmak. Coach Per-Erik Johansson har också fått truppen att fungera. Trots - eller kanske tack vare, hemska tanke - Magnus Wernbloms skada. Redan i första matchen tyckte jag att en spelare som Fredrik Krekula visade att han ville vara en ledare. Hans straff i går visade att han är en ledare - och artist.

Luleå hackar lite, men segern i går var nog viktig. Och snart kommer som bekant förstärkning i världsklass...

Djurgården? Ja, ungefär enligt plan, men en poäng på de senaste fyra matcherna är illavarslande...

lll

Tänkbar SM-final framåt våren?

Timrå-Färjestad. Gardera med Timrå mot Brynäs, Mora eller Modo...

Timrå-Mora - vad gav det för odds i september?

Kom sen inte och säg annat än att elitserien är mer levande är på många, många år.

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM