Luleå avgjorde i tom bur

HOCKEY

– första segern på fem matcher

Luleå Hockeys hittills ende guldtränare, Lars ”Osten” Bergström var på torsdagskvällen tillbaka i sin gamla hemmaarena, nu som tränare för Malmö.

– Det var roligt, men jag hade gärna velat ha en annan utgång på matchen, sade ”Osten” efteråt.

Slutresultatet blev 3–1 till norrbottningarna, efter att Linus Omark gjort mål i Malmös tomma bur i slutminuten.

Förväntningarna var höga på en tät och intensiv match med tanke på Malmötränarens bakgrund som tränare i Luleå 1996 när laget vann SM-bucklan.

Men istället blev det en halvdan uppgörelse med kramp där det borde varit kamp.

– Det blev en ganska seg match tycker jag. Vi kom inte upp till den nivå vi legat på i de senaste matcherna, säger Lars ”Osten” Bergström.

Spagaträddning

– Det var ganska jämnt, med två bra målvakter, säger han.

Att Malmö slog Brynäs med 5–1 för några dagar var svårt att förstå när Skånelaget visade upp sig i Coop Arena inför 4305 åskådare. Bäst i Malmö var Gustav Wesslau som såg till att hålla målsiffrorna nere med flera fina räddningar.

Vid ställningen 2–1 i slutminuterna räddade han ett vasst skott från Mikael Renbergs klubba genom att kasta sig ner i spagat och stoppa pucken med vänsterfoten.

Bäst framåt i Malmö var tjecken David Moravec. Men han hade inte marginalerna på sin sida mot Luleå. I första perioden hade han en ribbträff, och i mittperioden chansen att ge sitt lag ledningen med 2–1 när han fick öppet mål efter fint pass av Juha Riihijärvi.

Då sköt han över målet.

Tredje försöket gav mål

Moravec fick en poäng med sig från matchen, genom den passning han serverade Ross Lupachuk i andra periodens inledning.

Den bäddade för Malmös enda mål, 1–1, i numerärt överläge.

Luleå som länge haft problem med spelet i numerärt överläge fick träna flitigt på det mot Malmö. I tredje periodens inledning tre gånger i rad, som satte hård press på motståndarna.

Vid tredje försöket kom också utdelningen, genom ett stenhårt skott av Jaroslav Obsut, efter passning av Jan Sandström och Mikael Renberg.

Luleås första mål gjordes av Johan Harju i första perioden, hans första för säsongen.

Segern över bottenlaget Malmö var viktig för Luleå, som dessförinnan haft fem matcher i rad utan seger.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM