Johansson: De svenska målvakterna kan avgöra dramat i öst

1 av 2 | Foto: Enroth i Buffalo...
HOCKEY

Slutspelsracet går in på målrakan. Och det kan komma att krävas målfoto för att sära på konkurrenterna.

Två svenska målvakter kan få nyckelroller i dramat i öst.

Buffalo vann i onsdags mot NY Rangers, tack vare svenske reservmålvakten Jhonas Enroths nolla (1–0). I och med det lever slutspelsracet i allra högsta grad i östra konferensen.

Fem lag är klara, inklusive Tampa.

Montreal har fortfarande en del kvar att göra, men har kvar att möta tre lag som inte kan nå slutspel – Ottawa, Toronto och New Jersey. Det avgör saken till deras fördel.

I stället står det emellan Buffalo, Rangers och Carolina.

Henke fixar det

Jag tror att Rangers klarar sig. Och det grundar jag på suveräna målvakten ”Henke” Lundqvist, och att jag gillar deras återstående schema, främst de två sista matcherna mot Atlanta och New Jersey.

Det är betydligt bättre att möta lag som är avsågade i stället för dem som redan är klara men fortfarande slåss för hemmaplansfördelar i slutspelet.

Buffalo har det på papperet tuffaste schemat. Washington, Carolina, Tampa, Philadelphia och avslutningen nästa lördag mot Columbus. Varav tre av dem är på bortais. Det är inget roligt schema... Tur att de har några poäng att gå på.

Nyckelmatchen för hela racet blir mot just Carolina på söndag. Vinner Buffalo där är det klart.

Återstår att se om Enroth får vakta kassen. I onsdag fick han hoppa in då förstavalet Ryan Miller avstod med en nyckelbenskada. Svensken har spelat tre matcher sedan november så han är rätt utvilad kan man säga... jag tycker nästan synd om Enroth för det är ingen lätt situation, bara vinster räknas.

Känslan: Sabres

Men man kan dra en parallell till när Johan Hedberg kom direkt från Manitoba Moose 2001 och dominerade i slutspelet med Pittsburgh, och bland annat spelade bort oss i Washington. Det spelade ingen roll att vi vann skotten överlägset i varje match. Ibland springer man på en sådan ”målis”.

Magkänslan säger att Buffalo klarar detta.

De är stabilare än Carolina och inne i en bättre trend.

I väst säger samma mage att fjolårsmästarna Chicago klarar sig vidare med ett nödrop.

Hett dubbelmöte

Detta trots att Dallas har en match mer kvar att spela och en go avslutning. Men jag är ändå skeptisk. Dallas har haft det tungt efter jul och är inget lag som skrämmer någon annan just nu

Men Chicago gör bäst i att vara klara innan det avslutande dubbelmötet med

Detroit (8, 10 april).

För du kan ge dig f-n på att Detroit vill spela bort Chicago från slutspelet, för väl där kan de ställa till med rejäl skada. Så pass bra är de.

Fotnot: Den här texten skrevs före matcherna som spelades natten till fredagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL