Succé – då kan Hyvönen stanna

HOCKEY

Finländaren stor hjälte mot Frölunda: ”Har ett jädra skott”

GÖTEBORG. Kritiserad och avfärdad som föredetting.

Men efter målsuccén kan Hannes Hyvönen, 36, stanna säsongen ut.

– Så kan det absolut bli. Han har ett jädra skott, säger Färjestads sportchef Thomas Rundqvist.

Foto: VILKEN KANON! Hannes Hyvönen inledde målskyttet med en riktig projektil när Färjestad besegrade Frölunda. Finländaren blev även hjälte i sudden med sitt 3–2-mål. Här jublar han tillsammans med Patrik Lundh.

Finländaren tränade fem veckor med Färjestad på försäsongen men ratades av både FBK och andra klubbar.

Men efter Färjestads fiaskoinledning tänkte den sportsliga ledningen om och tog in Hannes Hyvönen på ett korttidskontrakt över 15 matcher. ”En panikåtgärd”, enligt krönikörer och experter och forwarden kallades ”föredetting”.

– Jag bara skrattade när jag läste det. Tidningarna gör sitt jobb och jag mitt, säger Hannes Hyvönen efter segern mot Frölunda i Scandinavium.

”Stannar gärna”

Han både inledde och avslutade målskyttet. 1–0 pangades in efter 1.14 och 3–2 gjordes med bara 29 sekunder kvar av förlängningen.

– Vi spelar bättre och bättre och tog i dag två poäng mot elitseriens bästa lag. Och jag har gjort tre mål på tre matcher. Nu hoppas jag att ni skriver något roligare än när jag blev klar, haha.

12 omgångar återstår innan Färjestad och Hyvönen ska sätta sig ner och diskutera framtiden. Veteranen själv vet vad han vill.

– Jag spelar gärna här hela säsongen. Jag har varit borta från barnen väldigt mycket så det är skönt att vara hemma. Jag har två pojkar i Karlstad och två tjejer i Finland. Nu kan de komma och hälsa på, det känns underbart.

”Det ser bra ut”

Och regerande mästarna Färjestad, som fortfarande är tabelljumbo, är förstås nöjda med vad Hyvönen presterat hittills.

– Man märker i vissa situationer att han är lite matchotränad. Men hans styrka är ju att när han väl får en chans så sätter han den ofta. Han har ett jädra skott och första målet i dag är ju en riktig kanon, säger sportchefen Thomas Rundqvist.

Hur ser du på en eventuell förlängning?

– Han levererar så här långt så det kan absolut bli aktuellt. Vi får göra en utvärdering vid novemberuppehållet, men visst ser det bra ut, säger Rundqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM