”Vi sitter på unika bilder från Peter Forsbergs karriär”

HOCKEY

SVT visar Foppa-dokumentär

I natt hissades hans tröja upp i taket i Pepsi Center, Denver.

Nu ska SVT berätta historien om Sveriges bäste hockeyspelare genom tiderna.

– Vi sitter på unika bilder från Peter Forsbergs karriär, det känns kul att få berätta hans historia, säger Åsa Edlund Jönsson som är projektledare för Foppa-dokumentären.

Det har gått drygt ett halvår sedan en tårögd Peter Forsberg förklarade att han gjort sitt sista comebackförsök och att spelarkarriären nått sitt slut.

I natt hyllades han kungligt när hans tröja med nummer 21 hissades till taket och i samband med besöket i Denver hade Sveriges Television ett team på plats.

Teamet har följt ”Foppa” under hösten och arbetet ska mynna ut i ett dokument över hans karriär och är tänkt att sändas vid årsskiftet.

Karlsson producent

SVT:s krönikör och kommentator Jonas Karlsson producerar dokumentären.

– Det är en film om Peters karriär, berättad av Peter själv, med det perspektiv han har nu, när karriären är över, säger Jonas Karlsson.

– Jag tror inte att han vill bli ihågkommen som någon som mest var skadad och gjorde en massa comeback-försök, och därför var han sugen på att göra det här.

– Utgångspunkten har varit att fokusera på allt fantastiskt han har gjort på isen, snarare än skador och motgångar, även om de naturligtvis är en del av programmet också, säger Karlsson.

Förutom ”Foppa” själv medverkar även tidigare lagkamrater, vänner och familj.

Sänds 2 januari

Enligt SVT kommer han att avslöja historier som aldrig tidigare berättats.

Dokumentären innehåller mycket material från SVT:s arkiv, bland annat från segern i TV-pucken 1988 med Ångermanland som SVT sände.

Dokumentären premiärsänds 2 januari i SVT.