Mårts hoppas på Sedinarna i VM

Av: 

TT

Fjolårets guldmakare Henrik och Daniel Sedin är tillgängliga för VM.

Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts hoppas – men har inte pratat med dem ännu.

– Vi kommer nog att agera så fort vi kan för att höra med dem, säger Mårts.

När Vancouver natten till tisdagen förlorade mot Anaheim försvann slutspelschansen för gott.

Och en ny chans öppnade sig för Tre Kronor inför VM i Minsk i maj.

– Det är klart att det skulle betyda mycket, de är ju otroligt skickliga hockeyspelare, säger Mårts om tvillingarna som ledde Tre Kronor till guld i hemma-VM förra året.

Uppges tacka nej

Stjärntvillingarna har dock haft en strulig säsong med skador. Henrik Sedin missade OS i Sotji på grund av en revbensskada och Daniel Sedin åkte på en benskada precis efter OS och gjorde comeback i slutet av mars.

Enligt expressen.se, som hänvisar till källor nära tvillingarna, kommer de just på grund av skadeproblemen att tacka nej till VM.

Mårts vet inte hur skadorna påverkar Sedinarnas beslut.

– Det är svårt att säga. Vi har ett blankt papper och så får vi starta där och höra med så många som möjligt. Vi kommer att ta kontakt med dem den här veckan i alla fall, de har nog känt länge att de har varit borta från slutspel, så det är nog ingen överraskning för dem, säger Mårts som befinner sig i Schweiz med Tre Kronor för två landskamper den här veckan (onsdag och fredag).

Läck sugen

Däremot öppnar målvakten Eddie Läck för VM.

– Det är ganska långt till VM så jag vet inte hur upplägget skull se ut, men självklart har det varit en dröm att få representera Sverige, sa han till Sportbladet.

"Trivs i landslaget"

I slutet av förra veckan var han över till NHL – där grundserien tar slut på söndag – för att prata med spelare som kan missa slutspelet och bli tillgängliga för VM. Bland dem stjärnor som Nicklas Bäckström och Erik Karlsson.

– Vi har väl känt de flesta på pulsen, men vi har sagt att vi inte ställer frågan ännu. Vi har pratat om att vi vill att de ska vara med och hört hur de känner. Så långt har vi kommit, säger han.

OS-turneringen fick ett bittert slut när Bäckström blev avstängd från finalen mot Kanada sedan hans allergimedicin gett utslag i en dopningskontroll.

TT: Han känner sig inte bränd av det?

– Det har nog ingenting med Tre Kronor att göra, han känner väl inte att vi har någon skuld. Han tyckte det var tråkigt, han missade ju sitt livs match, men jag tror inte det betyder något i det här fallet. Han säger inte nej och han trivs och tycker det är kul i landslaget.

Även spelare som åker ur första slutspelsomgången kan bli VM-aktuella.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN