KHL-lag i Norge – redan nästa säsong

Av: Ha Ab

Publicerad:
Uppdaterad:

Frölunda-stjärnan: ”Vore en dröm för mig”

Tollefsen, Thoresen och Olimb.
Foto: BILDBYRÅN, TT
Tollefsen, Thoresen och Olimb.

Norska Vålerenga är på väg in i KHL redan nästa säsong.

Ett nytt superlag i Oslo kan innebära ett dråpslag för SHL.

– Det vore en dröm att få spela i hemstaden och i en så bra liga, säger Frölundas norske stjärnforward Mathis Olimb.

Vålerenga har under en längre tid legat i förhandlingar med KHL om att vara ett av fyra nya lag till kommande säsong.

Och enligt Sportbladets uppgifter återstår nu bara detaljer innan den anrika Osloklubben tillsammans med finska Jokerit blir Nordens representanter i den ryska superligan.

Klubbdirektör Jan Tore Kjær är fåordig när det gäller förhandlingarna med KHL

– Får vi en skriftlig inbjudan ska vi värdera den väldigt starkt.

Ni har inte fått någon inbjudan?

– … Inte någon officiell skriftlig inbjudan. Men jag ska inte förneka att vi har varit i Ryssland många gånger och haft möten och de har varit här hos oss. Vi har sonderat treängen och gjort väldigt mycket. Men innan vi vet alla detaljer kan vi inte säga något om vad det blir.

”Är spännande”

Vålerenga har år efter år varit en toppklubb i Norge, men blir det KHL-spel måste de i princip värva ett helt nytt lag för att hävda sig. Siktet är i första hand inställt på norska spelare i övriga Europa och då framför allt i Sverige.

– Det kommer att påverka väldigt många av de norska spelarna i svensk hockey. Att få bo i sitt eget land och spela i det många säger är världens näst bästa hockeyliga, det är spännande för alla som har höga sportsliga ambitioner, säger Kjær.

Frölundas Mathis Olimb, 27 är född i Oslo och har spelat många år i just Vålerenga.

– Det vore en dröm att få spela i hemstaden och i en så bra liga. Vålerenga är en klubb jag har anknytning till och det hade varit kul att komma tillbaka dit och dessutom få spela i KHL. Och för norsk hockey skulle det vara en riktigt bra sak. Men jag tror inte helt på det förrän det verkligen händer.

”Ganska bra lag”

Olimb är övertygad om att en KHL-lag i Norge skulle vara lockande för alla norska spelare i utlandet.

– Det tror jag absolut. Klarar klubben av att locka hem alla norrmän i Europa skulle det bli ett ganska bra lag, säger han.

Den norske landslagsforwarden har kontrakt ett år till med Frölunda men har en KHL-klausul som gör att han kan lämna efter säsongen.

– Klart speciellt att kunna spela i sitt eget hemland, men det är inte givet att jag går dit ändå. Jag har det riktigt bra i Göteborg och trivs verkligen här, säger Olimb.

Men det är inte bara norska spelare som i så fall kommer att försöka lockas till Oslo. För svenska toppspelare öppnar det möjligheter att höja lönen rejält och spela i världens näst bästa liga, samtidigt som de är mer eller mindre på hemmaplan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN