”Kvalserien är skit”

HOCKEY

Wikegård hyllar SHL:s förändring: ”Många år sedan det slutade vara en folkrörelse”

SHL:s nya förslag på förändring får stark kritik.

Men en som välkomnar det är experten Niklas Wikegård.

– Vi får inte snöa fast vid att det ska vara möjlighet till upp- och nedflyttning på samma sätt som det har varit. Jag tycker att kvalserien rent ut sagt är skit, säger han i sin videoblogg på TV4.

Kritiken mot SHL:s förslag, som Expressen berättar om i dag, kommer främst från företrädare för Hockeyallsvenskan.

Men Niklas Wikegård, expert på C More som sänder SHL, hyllar förändringen – som dock inte är bekräftad ännu från SHL:s sida.

– Det gäller att sälja biljetter, få drag i hallen, skapa intresse runt produkten. Jag tror att det här är rätt väg. Jag VET att det här är rätt väg. Jag vet att det är kontroversiellt, långt ifrån svenskt, men det är många år sedan det slutade vara en folkrörelse, säger Wikegård i sin blogg.

”Kanske 20 lag”

Niklas Wikegård menar att han har haft de här tankegångarna att förändra Sveriges högsta serie i 10-15 år.

– Satsningen på utveckling, utbildning, bygga arenor, det kostar pengar. Man måste ha någon typ av trygghet. Jag kan tänka mig att serien ska innehålla 16 lag, 18 lag, kanske till och med 20 lag beroende på upptagningsområden. Jag tror att man kommer satsa mot att lagen omsätter runt 200 miljoner i framtiden, då kan man börja konkurrera mot KHL lönemässigt, säger Wikegård.

”Inte sportslig rättvisa”

– Jag är väldigt positiv till utvecklingen, vi får inte snöa fast vid att det ska vara möjlighet till upp- och nedflyttning på samma sätt som det har varit. Ni som säger att kvalserien är en underbar serie, ja ni har bara varit i min roll när jag var i Väsby eller Boden, när man kommer underifrån som Asplöven eller Karlskrona eller vad det nu kan vara.

– När man har enormt mycket investerat i det hela och hamnar i kvalserien, det blir inte sportslig rättvisa. Man kramar händerna hårt runt klubban, det är panik i det man gör, och det är inget roligt att se idrott överhuvudtaget när man inte spelar för möjligheten att vinna utan för att undvika att förlora. Jag tycker att kvalserien rent ut sagt är skit, på ren svenska.

”Varit motsträviga”

Anledningen till att diskussionerna intensifierats nu tror Wikegård är för att tidigare topplag som HV71 och Färjestad har fått en dålig start på säsongen.

– Det är föreningar som normalt sett ligger i topp och förr om åren varit motsträviga mot det här. Helt plötsligt är man mänsklig och börjar titta nedåt, då blir diskussionerna ännu starkare, vilket jag välkomnar. Det är dags att komma ner på rätt nivå nu grabbar i Färjestad och HV.

ARTIKELN HANDLAR OM