K-G kördes över i Leksandsfallet

HOCKEY

TV-legendaren: ”Fel att Uppdrag Granskning fälldes”

Granskningsnämnden fällde Uppdrag Granskning för inslaget om Leksand.

Nämnden var enig i sitt beslut – bortsett från K-G Bergström, 68.

– Jag tycker att det var fel att Uppdrag Granskning fälldes, säger K-G Bergström till Sportbladet.

K-G Bergström.

Granskningsnämnden fällde i går Uppdrag Granskning och anser att programmet som sändes i mars stred mot krav på saklighet.

En upprättelse för både Leksands kommun och Leksands IF.

– Vi har lagt ner oerhört mycket tid på att bemöta detta. Flera månader efter programmet fick vi gå ut och ge vår bild av det som skett, något som i sin tur kostat väldigt mycket pengar. Känns bra att få rätt, det visade sig vara så som vi sa hela tiden, säger Leksands kommundirektör Göran Wigert till Dagens Media.

– Nu var kritiken främst riktad mot kommunen, men det är klart – vi reagerade också på siffrorna som var felaktiga. Skönt att rättvisan har fått ha sin gång. Rätt ska vara rätt, säger Leksands klubbdirektör Anders Doverskog, till Dagens Media.

Sex för fällning – en emot

Men Granskningsnämnden var inte helt enig i sitt beslut.

Domen fattades av sju personer: Henrik Jermsten, Maria Edström, Leif Hedman, Jan Holmberg, Kristina Ståhl, Pia Kronqvist och K-G Bergström (skiljaktig).

I domen kan man läsa:

”Ledamoten K-G Bergström var skiljaktig och anförde följande: Programmet innehöll några felaktiga uppgifter. För det förtjänar Uppdrag Granskning kritik men felaktigheterna var inte så allvarliga att de föranleder fällning av en i övrigt ambitiös och relevant granskning”.

”Förtjänade kritik”

När Sportbladet ber K-G Bergström att utveckla sitt resonemang säger han:

– Jag vill inte utveckla det för de här reservationerna måste vara väl avvägda, då ska man inte gå vidare i offentliga uttalanden. Men jag tyckte att det var fel att man fällde. Uppdrag Granskning förtjänade kritik, men inte fällning.

Läs hela Granskningsnämndens dom mot Uppdrag Granskning här

ARTIKELN HANDLAR OM