”Frågade tusen gånger om jag skulle dö”

Patrik Ross om sviterna efter skräckskadan: ”Har djävulska bekymmer”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Patrik Ross och Chris Härenstam i SVT-studion

avSimon Sjöstrand

HOCKEY

Patrik Ross lider fortfarande av den.

Skräckskadan där han fick en ishockeyklubba genom magen.

– Jag frågade tusen gånger om jag skulle dö, säger hockeyprofilen till Expressen.

Redan 2013 berättade den förre hockeytränaren och SVT-experten om när han såg döden i vitögat.

Det var på en träning när han spelade för HV71 för över 25 år sedan som olyckan var framme. Patrik Ross skulle tackla en lagkamrat när han fick en klubba rakt genom magen.

– Det var som på film, en medeltida film. Blodet bara forsade. Det var som en fontän av blod, sa Ross till SVT Sport.

”Låg inne för två månader sedan”

– Jag är tacksam att jag lever i dag, fortsatte han.

Sedan dess har han slutat både som hockeytränare och expert på SVT och lever i dag ett ”vanligt” liv i Jönköping, där han jobbar med att hyra ut maskiner på ett företag.

Men han lider fortfarande av skadan.

I en intervju med Expressen berättar Patrik Ross att han fortfarande har ”djävulska bekymmer” och att klubban tog sönder lite av ischiasnerven, något som gör att han saknar känsel i delar av högerbenet.

Dessutom skadades lymfväggen, vilket också orsakar problem.

– Om du får ett skavsår på hälen så jobbar din lymfa för att du inte ska få blodförgiftning, men min jobbar för dåligt, så jag låg inne senast för två månader sedan fredag till måndag med 40,7 i feber, uppsvullen lymfa och rosfeber med början till blodförgiftning. Jag har fått vård en till två gånger om året. Det kan ta två, tre timmar och så har jag 40 grader feber. Om jag ska åka i väg någonstans behöver jag alltid ha penicillin med mig. Det är en trist grej, säger Patrik Ross.

”Inget att prata om”

Enligt Expressen har läkarna kallat skadan för en krigsskada, eller ”bajonettskada”.

– Högerbenet är inte bra. Jag kan inte gå upp på tå och jag har lite ont i knäet och höften. Men det är folk som har det så mycket värre än jag. Det är inget att prata så mycket om, säger Ross.

Han minns tillbaka på olyckan som i värsta fall kunde ha kostat honom livet. Klubban kapade venen till stora kroppspulsådern och som tur var fanns en läkare på plats och kunde hjälpa till.

– Han tog en sådan liten handduk som man har i båset och skruvade in den i hålet. Sedan satt Stefan Örnskog bredvid mig hela tiden när jag låg på isen, medan alla andra satt på sargen och var vita i ansiktena. Stefan har berättat att jag frågade tusen gånger om jag skulle dö – nej, du ska inte dö, svarade han.

Foto: Foto: Aftonbladet
Ross visar upp ärret på magen 1993
ARTIKELN HANDLAR OM