KHL-spelarna får spela i Tre Kronor: ”Viktigt att förstå hela bilden”

Sportbladets krönikör Marcus Leifby ifrågasätter att svenska spelare som stannat i KHL ska få representera Tre Kronor i VM.

Adam Reideborn och Klas Dahlbeck har blivit kritiserade för att posera med medaljerna efter att militärens lag CSKA Moskva vunnit Gagarin Cup.

– Vi har inte ändrat någon hållning, de spelare som tecknade kontrakt innan kriget påbörjades är tillgängliga för spel i Tre Kronor, säger landslagschefen Olof Östblom.

Tre Kronor laddar för VM i Finland 13–29 maj och spelade förra veckan Czech Hockey Games.

De KHL-spelare som fanns med då var Lucas Wallmark och Joakim Nordström som lämnade CSKA Moskva i samband med att Ryssland invaderade Ukraina samt Oscar Dansk och Anton Lindholm som spelade klart säsongerna i Spartak Moskva respektive Dinamo Minsk.

Under måndagen tas truppen till Beijer Hockey Games i Globen den här veckan ut. Sedan åker Tre Kronor till Finland nästa onsdag.

Nu har också Adam Reideborn och Klas Dahlbeck i mästaren CSKA Moskva samt Linus Hultström och Linus Videll i finalmotståndaren Metallurg Magnitogorsk spelat klart.

– Läget är som vi har meddelat tidigare, vi har inte ändrat någon hållning. De spelare som tecknade kontrakt innan kriget påbörjades är tillgängliga för spel i Tre Kronor. Sedan får man se om de här spelarna blir aktuella för VM, det får vi återkomma till, säger Olof Östblom på Svenska Ishockeyförbundet.

”Finns olika risker”

Hur har diskussionen gått kring att spelare har stannat kvar när andra spelare har valt att åka hem?

– Det är olika situationer beroende på kontrakt och hur det går att komma ur dem. Om man har skrivit på ett anställningsavtal kan det vara svårt att komma ur det. Många tycker att det bara är att lämna, men det finns olika risker och man kan bland annat bli blockerad ett år framåt om man har ett kontrakt som sträcker sig över flera säsonger. Det är en utmaning. Där måste varje spelare tillsammans med sin agent och sina rådgivare titta på möjligheten att avsluta kontrakten. Vi är inte insatta i hur kontrakten är utformade och hur de ser ut.

De blir avstängda med hänvisning till de rådande reglerna inom internationella ishockeyförbundet IIHF?

– Om man ska genomföra en internationell transfer så är det så, då måste klubben som spelaren godkänna det. Där gjorde fotbollen en annan lösning.

Hur går arbetet inom IIHF att lösa den situationen och försöker ni påverka det?

– Frågan har varit uppe i det internationella förbundet, men jag har inte fått någon ytterligare info om det. Vi får se hur det blir när folk träffas runt VM, men just nu finns det inga indikationer att man kommer göra som fotbollen.

”Väldigt stort ansvar”

Har ni varit i kontakt med de aktuella spelarna och haft en dialog med dem?

– Jag har inte haft någon kontakt de senaste veckorna med någon av spelarna, men någon annan i organisationen kan eventuellt ha haft det.

Ser ni problematiken med att de här spelarna ska representera Tre Kronor?

– Det är klart att vi ser problematiken med hela situationen i Ryssland och kriget i Ukraina, det är en extremt problematisk situation. Idrotten blir påverkad på många olika plan. Vi förstår absolut diskussionerna, samtidigt som vi har haft våra interna diskussioner och kommit fram till en hållning. Till vi har kommit fram till någon annan hållning är det den jag som tjänsteman håller.

Hur ser ni på den starka opinion och kritik mot de här svenska spelarna som har spelat kvar i KHL?

– Det är viktigt att man förstår hela bilden, när man har ingått ett avtal. Sedan kan man tycka väldigt mycket om Ryssland och de besluten som tas där just nu. Det är också ett avtal som en enskild människa gör, då kan inte den enskilda människan stå till svars för vad den ryska regeringen gör. Jag tycker att det är väldigt stort ansvar att lägga på en enskild individ faktiskt.

Ingen spelare platsar

Svenska Ishockeyförbundet gick under måndagen ut med ett pressmeddelande.

– Vi har konstaterat att den ryska staten har använt KHL som ett propagandaverktyg och det har eskalerat under slutspelet, något vi tar kraftigt avstånd från. Från Svenska Ishockeyförbundets sida går vi i den riktning att spelare som väljer att spela i KHL nästa säsong därmed inte kommer att vara uttagningsbara till våra landslag, men beslutet ska formellt tas av vår förbundsstyrelse efter säsongen, säger generalsekreteraren Johan Stark.

Där konstaterar Olof Östblom att ingen av de spelare som deltagit under slutspelet i KHL är aktuella för VM-turneringen i Finland.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!