Ishockeyförbundet

IIHF stänger av Ryssland och Belarus

Portas från VM och JVM

Av: 

Jonathan Nilsson

HOCKEY

Ryssland och Belarus portas från alla internationella ishockeytävlingar tills vidare.

Det meddelar IIHF efter ett extrainsatt möte i kväll.

– Otroligt tråkigt men helt nödvändigt, säger Anders Larsson, ordförande i svenska ishockeyförbundet till Sportbladet.

Under måndagskvällen hade internationella ishockeyförbundet, IIHF, ett extrainsatt möte där de diskuterade frågan kring Rysslands invasion av Ukraina.

Nu står det klart att Ryssland, och Belarus som stöttar den ryska invasionen, portas från internationellt spel tills vidare. Avstängningen gäller alla åldersgrupper och såväl klubblag som landslag.

Portas från VM och JVM

Beslutet innebär att länderna ”under rådande omständigheter” inte får ställa upp i herr-VM i maj och den senarelagda JVM-turneringen i augusti. Ryssland blir även av med arrangörsskapet för junior-VM vid årsskiftet 2023.

På damsidan portas det ryska damlaget från både U18-VM i juni och VM i augusti/september.

– Utifrån hur läget ser ut nu och de beslut vi har fattat är läget på det viset. Det är otroligt tråkigt men helt nödvändigt utifrån den fruktansvärda situation vi befinner oss i och läget i Ukraina, säger SIF:s ordförande Anders Larsson som även sitter i IIHF:s styrelse efter mötet.

SIF, med Anders Larsson i spetsen, har fått motta hård kritik för att de inte ville redogöra för det svenska ställningstagande förrän efter IIHF:s möte.

– Det råder inga tvivel om att jag som ordförande och vi som förbund fått en del kritik. Men det man ska komma ihåg är att vi har behövt väga att å ena sidan att göra mediala utspel, å andra sidan att med trovärdighet kunna sitta runt förhandlingsbordet vid de olika mötena och försöka hitta samlade lösningar. Vår strategi och vårt upplägg från svensk hockey har varit att fokusera på resultat och att åstadkomma samlade lösningar tillsammans med internationella förbundet och andra nationsförbund Då kan man framstå som lite passiv och lite försiktig externt. Men det har varit ett sätt att ha kvar förhandlingsmandatet internt.

Fått hård kritik

Det senaste dygnet har flera andra nationsförbund, bland annat det finska, krävt att Ryssland portas från att delta.

– Vi visste att de här mötena skulle äga rum i dag, att några timmar innan de viktiga beslutsmötena göra ett antal utspel bedömde vi som oklokt. Vi ville snarare verkligen försöka vara med och bidra till samlade beslut. Sen får varje nation göra sin bedömning. Men jag hoppas att alla kan känna att man inte behöver tveka på att svenska hockeyförbundet inte har gjort något. Vi har jobbat väldigt mycket, men mycket under ytan som inte har varit publikt. Nu sitter vi med ett resultat och det är det viktigaste.

Kan man inte ha en egen åsikt även om den skulle skilja sig från vad man kommer fram till på IIHF:s möte?

– Jo, det är väldigt viktigt. Vi i svensk hockey har en väldigt tydlig kompass när det handlar om människors lika värde och mänskliga rättigheter. Jag hoppas verkligen att ingen i vår rörelse tvivlar på det. Däremot är det som sagt viktigt att vara tydlig internt men också vara villig att hitta de här lösningarna och gemensamma besluten.

– Det är inte alltid det hjälper en process att deltagarna gör en rad olika utspel inför ett möte. Men det är en balansgång naturligtvis. Det har som sagt inte undgått mig att vi i förbundet och inte minst jag själv fått en hel del kritik i sociala medier med frågor som ”varför säger du och svensk hockey så lite?”. Vår inriktning har varit att hitta lösningar och där är vi nu. Det finns tydliga beslut om var hockeyn står och vägen framåt, säger Anders Larsson.

Under ett tidigare möte under måndagen beslutade Sverige tillsammans med Finland och Tjeckiens förbund att Ryssland inte får delta i Euro Hockey Tour-turneringen Beijer Hockey Games i Stockholm den 5–8 maj.

ANNONS

Europeisk fotboll när den är som bäst – har du vad som krävs för 13 rätt på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Nytt svenskt rekord i karaktärslöshet

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockeyförbundet

JVM i ishockey

Ishockey-VM