Succémålvakten kan ta Brynäs till slutspel

Publicerad 2022-03-13

GÄVLE. Brynäs slog serieledaren Rögle och har i praktiken säkrat nytt kontrakt. 

En stor anledning: en av seriens hetast målvakter i Veini Vehviläinen.

– Sedan jag har har hittat rätt verktyg för mitt spel har det fungerat bra, säger Brynäs finländske målvakt. 

Följ ämnen i artikeln

Veini Vehviläinen värvades in som Brynäs tilltänkta målvaktsetta. Han var ifrågasatt och delvis kritiserade under inledningen av serien. Men de senaste månaderna har finländaren klivit fram som en av seriens absolut hetaste målvakter. 

När Brynäs tog tre oerhört viktiga poäng mot Rögle var Vehviläinens spel en stor anledning. Precis som det har varit så många gånger tidigare under andra halvan av serien. 

– Jag har spelat bra. Första månaderna var utmanande, men efter det har jag funnit en bra nivå över tid. Lite samma varje kväll och match, det har varit bra, säger han. 

Faktum är att sett över andra halvan av serien är Vehviläinen med i den absoluta toppen i målvaktsstatistiken.  

– Det är inte bara ett svar varför det har gått bättre. Förra säsongen var utmanande, jag kunde inte spela så mycket och när jag kom hit letade jag lite mitt spel och det tog ett tag. Sedan jag har hittat rätt verktyg för mitt spel har det fungerat bra. 

I torsdags mot Rögle blev han överraskande utbytt redan efter 0–2-målet i början av den andra perioden. 

– Du vill alltid strida till slutet, men jag kan inte kontrollera det. Det var coachens beslut, jag försöker bara fokusera på vad som var viktigast och det var att stötta grabbarna och se framåt. 

Har bara kontakt över säsongen

Var det en hjälp i dag att du fick spara lite energi i torsdags? 

– Det hjälpte absolut. Vi spelar mycket nu och får du ett lite avbrott så du kan ladda om så hjälper det. 

Veini Vehviläinen har bara kontrakt över den här säsongen och vad som händer sedan är oklart. Sportbladet har skrivit om Brynäs intresse för Anders Lindbäck. Själv vill finländaren inte säga något om framtiden: 

– Jag vet inte vad som händer nästa säsong, jag försöker bara fokusera på varje match och hjälpa laget så mycket som möjligt. Sedan får vi se. 

De tre poängen mot Rögle betyder att Brynäs ligger kvar på slutspelsplats och har hela sju poäng ner till kvalstrecket då bara tre matcher återstår. 

– Jag har inte riktigt koll på hur vi ligger till, men vi kan bara fokusera på nästa match och göra det bästa för oss själva. Till slut tror jag vi får det vi förtjänar, säger Vehviläinen. 

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!