Publicerad:

Kritik när privat aktör samlar till talangläger

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅN

Kommande helg samlas totalt 136 hockeyungdomar från hela landet i Solna för ett talangläger i privata aktören Legacy Global Sports regi.

Stockholms Ishockeyförbund är starkt kritiska – men kan inget göra.

– Vi tror att det här hjälper barn att hålla sig aktiva, svarar Alexander Holst, ansvarig för lägret, i ett mejl.

Svensk idrott går på sparlåga under coronapandemin. Riksidrottsförbundet har i samråd med Folkhälsomyndigheten gått ut med en rad riktlinjer till sina specialförbund. När det kommer till ishockeyn betyder det att alla match- och cupverksamhet ställts in för att motverka smittspridning.

Även lägerverksamhet har pausats.

– Vi har till exempel ställt in all verksamhet för tv-puckslagen. Vår bedömning är att vi inte kan samla spelare från olika delar av Stockholmsdistriktet och uppfylla Folkhälsomyndighetens krav, säger Carina Oddsberg på Stockholms Ishockeyförbund.

”Det är frustrerande”

Samtidigt har den fristående aktören Legacy Global Sports, under namnet Sweden Selects, valt att arrangera ett talangläger i Ritorp, Solna, kommande helg. Enligt sin hemsida bjuder man in 34 av de mest talangfulla spelarna födda 2006, 2007, 2008 och 2009 till en helgs träning. Totalt väntar sju ispass á 75 minuter där man kommer ”utveckla spelarnas individuella skills samt fokusera på spelförståelse men mycket personlig feedback”.

Carina Oddsberg säger att ”det är frustrerande” att förbundet inte kan påverka de här privata arrangemangen där aktörer hyr istider direkt från kommunerna.

– Vi tycker inte det här följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger hon.

Allra mest kritisk är hon till resorna som inte bara gäller barnen utan också medföljande föräldrar. Folkhälsomyndigheten har sedan slutet av mars rekommenderat alla ”att tänka igenom om planerade helgresor eller andra resor inom Sverige verkligen är nödvändiga att genomföra”.

”Som det är i skolan”

När Sportbladet ringer Alexander Holst, general manager för Sweden Selects, ber han att få återkomma med svar via mejl. Ett dygn senare kommer svarar han tillsammans med företagets Europachef, Sergej Zak.

– De flesta av våra deltagare kommer från Stockholmsregionen. Det kommer vara flera olika grupper med som mest 17 spelare i varje grupp. Så omgivningen kommer vara som det är i skolan där barnen går varje dag, svarar de på frågan om man inte bidrar till onödigt resande.

Ni anser att ni följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten satt upp?

– Absolut. Som alltid är våra spelare, deras föräldrar samt våra coachers säkerhet vår främsta angelägenhet. Med den fortsatta utvecklingen av coronaviruset (covid-19) och tillhörande resrestriktioner granskar vi dagligen rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Vi tror att detta hjälper barnen att hålla sig aktiva i sina liv, men under uppsikt från våra coacher.

Sergej Zak vill poängtera att han ser företaget som jämställt med vanliga ishockeyföreningar och att de tycker att de respekterar förbundets regler.

– När vi satt upp det här lägret har vi konsulterat flera föreningar och frågat hur de jobbar nu. Stockholms ishockeyförbund säger att man pausat lägerverksamheten men flera föreningar håller fortfarande try outs och vanlig träningar inför nästa säsong. Även till try outs så reser folk från olika ställen, säger han.

Företaget säger att man vidtagit flera åtgärder för att minska smittspridning så som förbud för föräldrar och andra att följa träningarna från läktaren, avgränsade omklädningsrum och att all träning vid sidan av isen sköts utomhus. De trycker på att verksamheten inte skiljer sig särskilt mycket från vanlig skolverksamhet. På tisdag ska ett möte hållas med Solna kommun som hyr ut istiden.

– Vi följer situationen dagligen när det gäller virusspridningen. Till exempel, stängs skolorna så ställer vi in vår camp direkt, säger Alexander Holst och Sergej Zak.

Carina Oddsberg igen:

– Hela den svenska modellen bygger på individens ansvar, familjer borde tänka sig för. Det handlar inte om att uppfylla minimikrav utan att ta samhällsansvar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: