NHL

Svensklaget chockade Boston

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Nya svensklaget Columbus är säsongens stora överraskning i NHL.

I natt lyckades de nederlagstippade blårockarna från Ohio till och med nolla Boston – och har nu häng på en slutspelsplats. 

– Vi spelar kanske inte världens roligaste hockey men vi jobbar alltid för varandra och det ger resultat, säger målskytten Alexander Wennberg till Sportbladet efter 3-0-segern.

De tappade alla sina superstars i somras och har plågats av tunga skador hela säsongen.
Så Blue Jackets borde egentligen slåss med Detroit och Ottawa och Anaheim om jumboplatsen i tabellen, det vore det mest logiska.

Istället har de som finns kvar under coachen John Tortorellas kommando slutit sig samman, blivit ett av de mest svårspelade lagen i ligan och står efter nattens seger mot Boston på samma poäng som sista wild card-laget i östra konferensen, Philadelphia Flyers.

Kevin Stenlund och Alexander Wennberg i Columbus
Kevin Stenlund och Alexander Wennberg i Columbus

– Att bra spelare lämnar klubben och andra blir skadade är sådant man inte kan kontrollera, så det är ingen idé att fokusera på det. De som är här får försöka göra det bästa av situationen och det har vi gjort, säger svenske centern Alex Wennberg på telefon från hemstaden i centrala Columbus.

– Andra har klivit in i laget istället och gjort det väldigt bra. Vi har inga superstjärnor av Connor McDavid-sort och vi spelar kanske inte världens roligaste hockey, men vi jobbar alltid för varandra och det ger resultat.

”Självförtroendet växer”

Framförallt har defensiven imponerat senaste dagarna. De slog Vegas med 3-0 i lördags och följde upp med ytterligare en 3-0-seger mot självaste Boston i natt.

– Ja, det var starkt av oss. Boston är ett riktigt bra lag, fortsätter ”Wenny”.

– Det är väldigt kul för målvakten, Elvis ( Merlikins), som nu fått hålla nollan två matcher i rad.

Det är kul för Alex själv också, som gjort mål två matcher i rad – varav ett riktigt snyggt i natt när han under en blixtrande kontring såg ut att vara på väg att damma iväg ett direktskott men istället vände bort en Bruins-back och prickade in en betydligt mer lurig pärla.

– Det var nog för att jag satte en förra matchen jag vågade mig på det. Får man utdelning växer självförtroendet direkt så man vågar sig på en sådan sak. För någon vecka sedan hade jag nog försökt något annat istället.

Tuukka Rask sänkt av armbåge

Även Kevin Stenlund gjorde mål, och att det plötsligt kryllar av svenskar i protokollet när Blue Jackets spelar är ingen tillfällighet. De har blivit ett av de stora svensklagen i ligan med inte mindre än sex blågula pjäser i truppen: Wennberg, Stenlund, Gustav Nyquist, Jacob Lilja, Emil Bemström och Gabriel Carlsson (som dock inte spelade i natt).

– Ja, det är nästan för många. Det blir för mycket svenska i omklädningsrummet, skojar Alex, som så sent som förra säsongen var ensam svensk i Nationwide Arena.

– Nejdå, det är bara kul. Och de har nya killarna, som Stenlund, har verkligen tagit för sig sedan de fick chansen. Det är riktigt roligt att se.

En av dem – Bemström – drog på sig Boston-björnarnas vrede i natt när han i slutet av första perioden råkade sätta en armbåge i huvudet på Tuukka Rask. Och den träffade så illa att den finske keepern tvingades lämna isen med misstänkt hjärnskakning.

– Det var absolut inte avsiktligt. Jag vill inte skada någon, det är inte min stil alls. Det var en ren olyckshändelse, säger han till The Athletic.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

ANALYS: Så slutar öppningsrundan i Stanley Cup

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Alexander Wennberg

Boston Bruins

Columbus Blue Jackets

Ishockey