Åtta klubbar kan degraderas från Hockeyallsvenskan

avTomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

UMEÅ. Hela åtta klubbar i Hockeyallsvenskan befinner sig under en bister ekonomisk verklighet.

De riskerar att degraderas på grund av hårda, och nya, krav från licensnämnden.

– Vi har överklagat det nuvarande regelverket. Vi har sjuka patienter i vår serie, men det finns en risk att vi ersätter dem med ännu sjukare patienter, säger Stephan Guiance, vd för Hockeyallsvenskan.

Just nu är Hockeyallsvenskan inne i sin slutspurt. De två finallagen ska koras. Likaså de fem som ska spela i slutspelsserien och möta förlorarlaget från finalen. I potten finns två playoff mot de sämsta lagen i SHL där vinnaren spelar i högsta serien 2020–2021.

Viktiga matcher avlöser alltså varandra.

Men åtta av de 14 lagen går en oerhört tuff match vid sidan om isen.

Man måste ha 2,5 miljoner kronor på banken vid årets slut.

Hade möte i veckan

Almtuna, Kristianstad, Västervik, Karlskrona, Vita Hästen och Björklöven hade i somras inte godkänd ekonomi enligt Ishockeyförbundets licensnämnd för att spela i vår näst högsta serie.

Västerås och AIK har en varning sedan tidigare på grund av dålig ekonomi. Västerås visade i somras upp ett eget kapital på över 3 miljoner kronor och har gjort en beundransvärd ekonomisk resa. Men eftersom de bränt av sitt kontrollår är de under licensnämndens lupp under en femårsperiod.

Totalt blir det åtta lag som ligger i farozonen. Sex av dem har ett så kallat kontrollår.

Det är rekordmånga för Hockeyallsvenskan. Anledningen är de nya licenskraven med stegrande krav för det egna kapitalet. Efter den här säsongen ska en godkänd allsvensk klubb ha 2,5 miljoner kronor i eget kapital. För Almtuna och Kristianstad, som kommer från Hockeyettan, gäller 2,0 miljoner kronor.

I veckan hade de 14 klubbarna möte med licensnämnden och parterna diskuterade den uppkomna situationen.

– Åtta klubbar är väldigt mycket. Jag tror det var fyra eller fem förra säsongen. Och vi har inga problem med att det ställs krav på en sund ekonomi. Det är ett måste för att kunna skriva stora centrala avtal. Men beloppen i kraven är orimliga och stegen för brant, säger Stephan Guiance.

Han vill inte uttala sig hur illa det är för de klubbar som i somras inte hade godkänd ekonomi. Men förstår om fler klubbar än IK Pantern, som degraderas i somras i samband med en konkurs, kan råka ut för den hemska domen och förpassas en division nedåt för att pengarna på kontot inte är av rätt kaliber.

Guiance utvecklar:

– Men ska man se en helhet på problemet så har vi många sjuka patienter i vår serie. Det är en tuff verklighet. Men vad ersätter vi patienterna med? Jo troligtvis ännu sjukare patienter eftersom vi plockar upp klubbar från Hockeyettan som inte alls har samma ekonomiska krav på sig.

”Ska vara rimliga nivåer”

En av de klubbar som befinner sig i kontrollår, eller dispensår, är seriesuveränen Björklöven.

De kom inte upp till 2,0 miljoner i eget kapital i somras.

– Klart att vi ska ha en sund ekonomi och krav på det. Men det ska vara rimliga nivåer och en vettig stege. Kraven på att spela i Hockeyallsvenskan har förändrats senaste säsongerna. Det förväntas mycket mer av oss gällande säkerhet och arrangemang och det kostar pengar. Sedan har spelarlönerna skenat eftersom lönerna i SHL ökat. Vi får oss en släng av det, säger Anders Blomberg, vd för Björklöven.

Han bedyrar att Björklöven inte kommer att degraderas på grund av licensregler, trots att man i somras bara hade 300 000 kronor i eget kapital.

– Nej, det kommer vi inte. Vi har en lojal publik och sponsorer. Sedan hamnade vi under kontrollår för att regelverket för det egna kapitalet ändrades. Numera är det hela koncernens ekonomi som man tar hänsyn till. Tidigare var det bara i bolaget eller föreningen där a-laget bedrev sin verksamhet i.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM