Cancern upptäckt – vid dopningstestet

NHL-stjärnan: ”Hur är det möjligt?”

avAndreas Käck

Publicerad:

NHL-spelaren Shea Theodore, 24, har drabbats av testikelcancer.

Mardrömmen upptäcktes – vid ett dopningstest.

”Det enda jag tänkte var: Hur är det möjligt?”, skriver han.

Det är på sajten The Players' Tribune som Theodore själv skriver om skräckbeskedet som vände hans liv upp och ner. 24-åringen hade precis varit med och tagit VM-silver med Kanada i våras när en för honom okänd man klädd i kostym knackade honom på axeln och bad honom följa med till ett rum för att genomföra ett dopningstest.

”Man vet vad det innebär. Ett dopningstest är ingen större grej i normala fall, men jag blev lite förvånad eftersom jag redan hade gjort ett tidigare under VM. Att göra två stycken i samma turnering är ganska ovanligt”, skriver Theodore.

”Aldrig tagit något”

Men det fanns alltså en anledning till att han kallades in igen.

Det första testet, som gjordes inför kvartsfinalen mot Tjeckien, visade sig nämligen vara positivt.

”Det är omöjligt, tänkte jag. Jag har aldrig tagit något olagligt. Männen i rummet pratade i termer jag inte kunde förstå och det enda jag tänkte var: Hur är det möjligt? Vilken protein-shake har jag druckit? Drömmer jag?”, skriver Theodore.

Hans första test visade spår av graviditetshormomnet hCG, vilket bara kunde innebära två saker: Theodore är antingen dopad, eller drabbad av cancer.

Han gick till en doktor och fick diagnosen testikelcancer.

”Hela mitt liv förändrades på ett ögonblick. Det allra värsta var att behöva ringa min flickvän och mina föräldrar och berätta nyheten”‚ skriver han.

”Är ett mirakel”

Lyckligtvis upptäcktes cancern i ett tidigt skede. Theodore har opererats och säger sig nu vara fullt återställd. I texten på The Players' Tribune berättar han om det stora stödet han fått från lagkamraterna i Vegas Golden Knights och även Arizona Coyotes-spelaren Phil Kessel, som gått igenom samma sak.

Theodore siktar nu på att finnas med på isen när NHL-säsongen drar i gång i början av oktober.

”Efter allt jag gått igenom den här sommaren längtar jag tillbaka till det jag älskar allra mest. Jag ska verkligen njuta den här säsongen. Njuta av varenda match, träning, flygresa … allt det där som kunde ha tagits ifrån mig. Ärligt talat, det är ett mirakel att det här slutade som det gjorde”, skriver Shea Theodore.

24-åringen har spelat i NHL sedan 2015. Han har tillhörde först Anaheim Ducks, men blev flyttad till Vegas Golden Knights vid expansionsdraften 2017.

Han har spelat totalt över 200 matcher i världens bästa hockeyliga.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM