Anton Strålman: Det var hans uppvärmning

NHL-backen minns sin förre lagkamrat Adam Svoboda

avKristoffer Bergström

Adam Svoboda är död men minnena lever vidare.

Frågar du förre lagkamraten Anton Strålman innehåller det finaste en själaglad målvakt, en rejäl finsk back och en skraltig kundvagn.

– Han var helt klart en rolig gubbe, säger NHL-spelaren.

Det blev bara en säsong i Timrå. Tjecken Adam Svoboda kom till Medelpad på juldagen 2005, vaktade kassen 18 gånger och hade 90,1 i räddningsprocent.

Men det går att mäta hans avtryck med annat än siffror. När Sportbladet pratar med tidigare lagkamrater till den numera döde målvakten väller historierna fram. 28-åringen kunde inte ett ord svenska och knappt någon engelska, men han levde rövare och stojade med alla i omklädningsrummet.

”Mer eller mindre badade...”

– Allt han gjorde var med ett leende på läpparna, säger Anton Strålman, i dag i Tampa Bay Lightning och ger två exempel på Svobodas egenheter:

– Jag kommer ihåg att Kalle Koskinen körde runt honom i en kundvagn på isen efter en vinst den säsongen. Sedan hade han ett liniment som han mer eller mindre badade i före varje match. Det var hans uppvärmning.

1 av 4 | Foto: MARCUS ERICSSON / Bildbyrån

Kalle Koskinen, den storvuxne backen, rundade av sin aktiva karriär i finska JyP och är i dag ledare där. Men det räcker att säga ”kundvagn” för att han ska minnas rallyt efter 4–1-segern mot Brynäs 2006.

– Vi hade en kundvagn i omklädningsrummet där vi kastade matchtröjorna. Adam brukade stå på isen efter matcherna och fira med men den dagen sa han nej, följ med här Kalle! Jag tog kundvagnen och han satte sig och jag körde ett rejs på isen. Det var fint och roligt, säger Koskinen.

Förevigades på bild

Händelsen finns förevigad i en artikel i Expressen, där reportern räknat ut att Timrå tar 0,4 poäng mer i matcher där Svoboda står.

– Jag ville bjuda vår härliga publik på något kul, säger han i artikeln.

Strålman och Koskinen är glada att de träffade Adam Svoboda och sörjer tjecken som blev 41 år gammal.

– Det är väldigt tråkiga nyheter, säger Strålman.

– Jag är ledsen, säger Koskinen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Timrå IK

NHL