Klubbens svar: ”Ska inte förekomma i vår förening”

Ungdomsansvarig ledare om problemen de brottas med

En elitsatsning ska genomföras samtidigt som föreningen också måste ta ansvar för de barn som ofrånkomligen måste gallras bort.

Ungdomsansvarig i den förening som får hårdast kritik i Sportbladets satsning beskriver en komplicerad situation.

– Det här är den största utmaning vi har att brottas med.

  • Läs hela vår granskning av ungdomsidrotten här

En selekteringsprocess som splittrar lag, en press skapad av risken att bli bortvald som gör att barn mår dåligt och en kultur där petade spelare får lägre status i spelargruppen och riskerar att mobbas. Det är en på många sätt destruktiv vardag som de uppgiftslämnare Sportbladet talat med i granskningen av ungdomshockey målar upp.

Den som bär ansvaret i den hårdast utpekade föreningen bekräftar uttagningen vid 15-årsåldern som ”den största utmaningen vi har att brottas med”. Han menar också att klubben försöker hjälpa alla spelare som blir bortvalda, men ändå vill fortsätta, vidare till andra klubbar i närområdet.

– När vi utvärderat oss själva har vi också märkt att många som lämnat oss vid U15 eller U16 kommer tillbaka några år senare och är med i våra juniorlag. Så det är viktigt att visa att den vägen också är öppen.

Varför kan ni inte ha fler juniorlag själva?

– Det är en bra frågeställning som vi också tagit upp på styrelsenivå men det finns inte förutsättningar med istider. Vi brottas jättemycket med det redan nu och om vi skulle ha fler juniorlag skulle vi också peta undan andra föreningar så att de kanske försvinner, och det vill vi inte heller. Vi vill hellre stärka samarbetet med dem så att vi kan jobba mer över gränserna i vår region med att kanske till och med låna spelare fram och tillbaka.

Föreningen säger sig försöka ta ansvar för att alla negativa besked till spelare som vill vara kvar i laget alltid ska levereras på ett så smärtfritt sätt som möjligt.

– Vi har information innan säsongen där vi är tydliga med att det kommer komma en brytpunkt och sedan har tränarna löpande samtal med spelarna under säsongen om hur de ligger till. Efter säsongen ar vi också ett utvärderingsmöte där vi syr ihop hur alla känner.

– Vi vill ta ansvar för killarna så vi försöker behålla så många som möjligt. Samtidigt finns det de som kanske inte kommer få spela så mycket under säsongen då vi bara kan ha ett visst antal spelare i truppen och då kan det vara bättre att de erbjuds till andra klubbar där de får möjlighet att utvecklas. Det ska vara kul att spela och om du inte får spela finns risken att killarna slutar med hockey.

Hur ser ni på kritiken att den långa processen hos er bidrar till en redan stressad situation för ungdomar i den här åldern?

– Vi vill avdramatisera det här och jag har full förståelse för att det är väldigt mycket stress för barnen i den åldern. Men där måste vi också tala om föräldrarna som bygger upp en jäkla stress runt de här sakerna. Hockey ska handla om att barnen ska tycka att det är kul och därför ska vara beredda att lägga ner den tid som krävs. Men grundkärnan är att de ska spela för att det är kul. Vi kanske måste informera och prata ännu mer om det här med just föräldrarna. Jag tror mycket av stressen kommer därifrån.

Vi vill avdramatisera det här och jag har full förståelse för att det är väldigt mycket stress för barnen i den åldern. Men där måste vi också tala om föräldrarna som bygger upp en jäkla stress runt de här sakerna

Provspelare kom med

Redan under säsongen innan spelarna ska gallras ut sker också selektering. Bland annat spelas en turnering där klubben i år valde att lämna flera av de egna spelarna hemma för att istället ta ut ungdomar från andra klubbar i närområdet som i klubbens dräkter fick provspela för en plats till kommande säsong.

– Vi sätter individen i fokus och försöker nivåanpassa så att de får spela på sin nivå. Utveckling handlar om att se varje individ och var de befinner sig just nu för att ta fram rätt utmaningar.

Hur hjälper det era spelare att utvecklas att ni tar med provspelare på en turnering?

– Det var ett beslut vi tog i den turneringen att göra så. Det var inte mer än så.

Men varför tog ni det beslutet?

– Vi ville nivåanpassa laget för så att varje individ känner att de kan bidra och utvecklas. Vi hade två turneringar där spelarna fick spela varsin.

– Samtidigt tycker jag att det är orättvist att diskussionen så lätt handlar om enstaka händelse. Vi gör mycket bra saker när vi tar hand om ungdomarna på ett jättebra sätt under en lång period men sen börjar U15-perioden och den handlar om elitförberedande satsning.

Sitta av straff

En upprepad vana många hockeyklubbar har, och som beskrivs som ”kränkande” i Sportbladets granskning, är när en spelare som får lite speltid ändå tvingas sitta av ett lagstraff i en hockeymatch. För att komma tillrätta med problemet föreslår föreningen nu att förbundet helt enkelt skriver om regeln inom ungdomshockeyn.

– Det kanske är något man ska ta bort på förbundsnivå så att ingen behöver sitta av ett lag- eller matchstraff. I dag måste ju någon sitta av det men då kanske man kommer undan det.

Det kanske är något man ska ta bort på förbundsnivå så att ingen behöver sitta av ett lag- eller matchstraff.

Spelarna måste ofrånkomligen väljas bort när elitsatsningen ska börja, en elitsatsning ni som klubb av svensk hockey också har i uppdrag att genomföra. Vilka krav är rimliga att ställa på en förening så att den processen sköts på ett för barnen så smärtfritt sätt som möjligt?

– Det ska finnas ett krav på oss som klubb att vara så transparenta och informativa som möjligt. Vi ska förklara hur processen kommer gå till, vilka kriterier vi kommer bedöma och hur vi ser på det. Sedan ska vi också ha en plan för den personen som inte blir antagen så att den ska fortsätta spela hockey i en närliggande klubb.

Kan ni få ytterligare hjälp från förbundet med de här frågorna?

– Jag vet inte vad förbundet kan göra. Det är svårt men det ligger nog på varje klubb och sedan på varje kommun att se till att det finns förutsättningar. Det är som det är.

Hur ser du på vittnesmålen om mobbning och utfrysning i er förening?

– Det är ingenting som ska förekomma i vår förening och det här är ingenting som nått mig. Hade det gjort det hade vi vidtagit åtgärder. Det ska inte ske utanförskap eller mobbning i vår förening.

  • Diskutera gärna i sociala medier under hashtaggen #utgallrad
Läs alla artiklar i vår löpande granskning av ungdomsidrotten
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!