Dansk dynamit – Columbus över strecket

avJarkko Päiväniemi

Kanonerna mullrade i Columbus i natt – tack vare dansk dynamit.

Blue Jackets gick upp på slutspelsplats efter att Oliver Björkstrand gjort två mål i 6–2-segern mot Montreal.

Nu blir det ett ohyggligt drama kring det östra strecket kommande vecka.

Columbus lag innehåller ett knippe stjärnspelare. Fler blev det vid trade deadline (25 februari) när klubben värvade Ottawa-spelarna Matt Duchene och Ryan Dzingel samt backen Adam McQuaid från New York Rangers och målvakten Keith Kinkaid från New Jersey.

Men det gick trögt vid förra månadsskiftet och CBJ föll under slutspelsstrecket.

Nu har laget varvat upp. I natt kom tredje raka segern.

Men det var inte stjärnorna som glänste mest.

I stället klev danskamerikanen Oliver Björkstrand, 23, fram och satte två mål som fick kanonen i Nationwide Arena att mullra. Alexander Wennberg assisterade till Björkstrands första mål.

1 av 2 | Foto: Brent Clark/CSM/REX/Shutterstock / REX/Shutterstock

Triangeldrama

Till slut blev det storseger med 6–2.

– En väldigt bra match från vår sida. De kom ut starkt, men vi löste det och spelade riktigt fin hockey. Det visade sig på resultattavlan. Vi har ett speciellt lag och kan gå långt. Men det gäller att ta sig till playoff, säger Oliver Björkstrand.

Ja, det är långt ifrån säkert att Columbus når dit.

De två poängen svingade visserligen laget över strecket, men en rysare väntar för de tre lagen som jagar de två sista platserna i östra konferensen.

Triangeldramat just nu:

7. Carolina 91 poäng (5 matcher kvar)

8. Columbus 90 poäng (5 matcher kvar)

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

9. Montreal 90 poäng (4 matcher kvar)

Carolina – som för några dagar sedan såg ut att segla mot playoff – är verkligen indraget i kampen nu efter veckans andra förlust mot Washington.

Efter 1–4 i huvudstaden i förrgår blev det 2–3 hemma i Raleigh i natt trots att ”Canes” hade ledningen med såväl 1–0 som 2–1. Jakub Vrana och Nic Dowd gjorde ”Caps” mål i den tredje perioden.

Segern innebär att Washington, förra årets mästare, precis som väntat säkrat en slutspelsplats.

Även New York Islanders kan i praktiken räkna med slutspelshockey i vår. Laget vände 3–4 till en 5–4-seger i slutminuterna borta mot Winnipeg och är nu uppe på 97 poäng.

Robin Lehner räddade 33 av de 37 skotten för Islanders.

Avsågade Ottawa och Florida spelar bara för äran – och eventuella individuella rekord.

Panthers lagkapten Aleksander Barkov gjorde det senare och skrev in sig i de finländska historieböckerna genom att assistera till två av målen i 5–2-segern.

Därmed har ”Sasha” bokförts för 90 poäng denna säsong vilket ger en delad tiondeplats i poängligan. 90 poäng har endast tre finländska NHL-spelare lyckats med tidigare: Jari Kurri (åtta gånger), Teemu Selänne (sex gånger) och Olli Jokinen (en gång).

Nu jagar Barkov – med fyra matcher kvar – även klubbrekordet satt av Pavel Bure 1999/2000 med 94 poäng.

Victor Olofsson NHL-debuterade för Buffalo Sabres när laget förlorade med 4–5 mot Detroit.

Efter att ha imponerat i AHL-laget Rochester (60 poäng på 60 matcher) lyftes den 23-årige Olofsson upp och fick chansen i förstakedjan med Jack Eichel och Sam Reinhart.

Svensken assisterade snyggt till Eichels 4–4-mål (hans 100:e i NHL) som tog matchen till förlängning. Där avgjorde dock Todd Bertuzzi med kvällens andra mål bakom Sabres-målvakten Linus Ullmark.

Eichel var imponerad av Olofssons första NHL-match.

– Han tände vårt lag. Kombinationen av hans skicklighet och hur han kämpar... det är en smart spelare med bra skott. Vi har inte tränat tillsammans än, men den här kemin kan vi fortsätta bygga på, säger Eichel.

ARTIKELN HANDLAR OM