Förbundet står fast: Endast ett lag ska flyttas upp

”Olika brev och uttryck – en del har andra åsikter”

avMax Persson

Flera klubbar har gått till attack mot det Svenska ishockeyförbundet.

Men förbundet står fast vid sitt senaste förslag om upp- och nedflyttning i SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan.

– Det finns ett väldigt stort stöd, säger ordförande Anders Larsson.

Sportbladet har tidigare rapporterat om sprickan i svensk hockey.

I november förra året presenterade Ishockeyförbundets ensamutredare, Ola Lundberg, ett nytt seriesystem inom SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan.

För tre veckor sedan gick hockeyallsvenskan och hockeyettan ut och uppmanade distriktsförbunden att rösta nej till förslaget om nya seriestrukturen.

”SIF:s ledning talar med tomma ord om den demokratiska processen och att ishockeyrörelsen ska arbeta tillsammans för att vara starka men i denna fråga har man gett prov på att det bara är tomma ord”, skrev elva klubbar i allsvenskan och 46 i ettan i ett öppet brev.

I årsmötet, som är 15 juni, medverkar samtliga hockeydistrikt i Sverige.

Står fast vid förslaget

I ett pressmeddelande meddelar nu det Svenska ishockeyförbundet att man står fast vid sitt tidigare förslag. Att det, från säsongen 2020/2021, endast är ett lag som kan gå upp eller åka ur mellan serierna. Det innebär också upp- och nedflyttning av ett lag mellan serierna på förbundsnivå.

– Det har varit en del olika brev och uttryck och det finns en del som har andra åsikter. Men i sin utredning har Ola Lundberg träffat alla ligor, många klubbar, domare och flera supportrar och efter det har han gjort en bedömning. Vi måste hålla oss till den process som har gjorts, säger ordförande Anders Larsson och fortsätter:

– Drömmarna att gå upp och även oron för att åka ur, är grunden i den svenska ishockeymodellen. Det är viktigt för oss att det hoppet finns och därför har vi landat i samma slutsats som Ola. Det finns ett väldigt stort stöd till det här.

”Ett helt år att titta på det”

Exakt hur det ska avgöras vilket lag som ska avancera eller degraderas är fortfarande oklart, berättar Anders Larsson.

– Det förslaget slår fast är att ett lag kommer gå upp, och ett lag kommer åka ur. Hur det ska utformas har vi ett helt år på oss att titta på. Den dialogen får vi ta med respektive liga.

Endast två klubbar i hockeyallsvenskan står bakom förbundets förslag. Modo och Björklöven.

– Vi anser att det har gjorts en serieutredning som vi tycker mynnade ut i något klokt för svensk ishockeys utveckling och den ställer vi oss fortfarande positiv till, har Björklövens ordförande Mikael Salomonsson tidigare sagt.

ARTIKELN HANDLAR OM