Historia skrivs i svensk damhockey

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:

Ett historiskt avtal är klart för damligan SDHL.

Det efterfrågade kollektivavtalet för samtliga spelare är påskrivet.

– Det här kommer att betyda oerhört mycket för oss, säger Luleå-backen Ebba Berglund.

Det har länge diskuterats och ifrågasatts avsaknaden av kollektivavtal i SDHL.

Under onsdagen har slutligen SDHL, företrätt av Arbetsgivaralliansen, och fackförbundet Unionen tecknat ett kollektivavtal föra alla spelare i högsta ligan.

– Det kommer att betyda oerhört mycket för oss spelare att spela under bra förhållanden och förutsättningar Det ger oss och ligan i helhet möjlighet att ta damhockeyn till nästa steg, säger 22-åriga Ebba Berglund med meriter från Damkronorna och SM-guld i Luleå 2019.

Ebba Berglund.
Foto: PÄR BÄCKSTRÖM / BILDBYRÅN
Ebba Berglund.

Viktigt för damhockeyn

Kollektivavtalet gäller från och med den 1 oktober och tills vidare. Det reglerar villkor för försäkring samt andra delar som ledighet, sjuklön och kompetensutveckling.

– Det har varit diskussioner om kollektivavtal under en längre tid, en av de mest drivande faktorerna bakom vår vilja att underteckna ett kollektivavtal är att skapa en bättre struktur och inkludera försäkringar för spelarna. Med en vision om att vara Sveriges mest välmående liga känns det viktigt att vi nu äntligen har avtalet på plats. Även om vi fortsatt har delar vi behöver utveckla i SDHL så ser vi kollektivavtalet som ett steg i rätt riktning för damhockeyn, både för spelarna och klubbarna, säger SDHL:s sportchef Gizela Ahlgren-Bloom.

Avtalet innebär större trygghet för spelarna vid skada under match eller träning.

SDHL hade säsongspremiär i fredags och fredag-söndag spelas nio nya matcher i ligan.

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE