SHL Svenska hockeyligan

Leksand-stjärnan missar de viktiga matcherna

Av: 

Mattias Karlsson

HOCKEY

Patrik Zackrisson stängs av i tre matcher efter den uppmärksammade huvudtacklingen.

Leksand tvingas klara sig utan sin formstarke kapten i det viktiga slutskedet av SHL.

Oskarshamn fick kanadensaren JC Lipon avstängd i två matcher den ångestfyllda jakten att klara sig undan kval, däremot klarade sig landsmannen Andrew O’Brien undan ytterligare straff.

Det var otäcka bilder på Hovet i Stockholm när Patrik Zackrisson tacklade Marcus Högström i den fysiska och intensiva matchen.

Djurgården-spelaren föll handlöst i isen och blev liggande medvetslös, han hjälptes från isen av medicinsk personal och återfick medvetandet i omklädningsrummet. Klart är i alla fall att den ledande backen drabbats av sin första hjärnskakning i karriären.

Backkollegan Tom Nilsson blev mycket upprörd efter smällen. Först vevade han ordentligt mot Leksand-stjärnan och följde honom sedan ut från rinken.

Skadedrabbade lag

Tidigare är Jacob Josefson och Anton Hedman i Djurgården borta resten av säsongen på grund av hjärnskakningar. Med fyra matcher kvar att spela har Djurgården nu bara sex poängs marginal ner till Linköping i kampen om slutspelsplatserna, lagen möts också i den sista omgången.

Leksand jagar en plats bland topp sex i tabellen och en garanterad SM-kvartsfinal. ”Zacke” fick matchstraff och inför den tredje perioden utgick också amerikanske stjärnan Carter Camper, enligt en tvetydige huvudcoachen Björn Hellkvist kan det också handla om en huvudsmäll.

– Jag är ingen ful spelare, jag har aldrig tidigare fått matchstraff så vitt jag vet. Mitt uppsåt är aldrig att skada någon, säger Patrik Zackrisson.

Två ödesdigra matchstraff

I matchen Rögle-Oskarshamn inträffade den sjuka situationen att Ängelholmslaget fick spela fem mot tre i fem minuter. Desperata sista minuten-värvningarna Andrew O’Brien och JC Lipon åkte på matchstraff samtidigt.

Andrew O’Brien för en huvudtackling på Alexander Bergström, JC Lipon i sin Oskarshamn-debut för en crosschecking på Ted Brithén i tumultet efteråt. Rögle-stjärnan fick crosscheckingen på sin sedan tidigare avdomnade käke, men han sa efteråt att smällen kom mer från hansken än klubban.

– Mottagande spelare överspelar och utnyttjar situationen även om det är en kontakt, för att sedan spela powerplay till synes helt oberörd. Det är en olycklig situation utan uppsåt, säger JC Lipon.

De hisnande fem minuterna i spel fem mot tre blev matchavgörande när Rögle gjorde både 3–1 och 4–1. Rögle vann till slut med 5–1, Leksand vände och vann med 5–4 sedan oväntade matchhjälten Daniel Gunnarsson avgjort i förlängningen.

Situationsrummets anmälningar

”När det återstår 1.35 av första perioden så tacklar Leksand-spelaren Patrik Zackrisson Djurgårdsspelaren Marcus Högström i huvudet. En Leksand-back skjuter ett skott mot mål som styrs undan av målvakten. Pucken hamnar bakom förlängda mållinjen där Högström stöter bort pucken. Zackrisson kommer med fart från sidan och tacklar kraftfullt med sin högra axel i huvudet på Högström som inte kan försvara sig. Högström utgår helt från matchen.”

”Med 1.22 kvar av andra perioden så är spelet avblåst för en tacklingsutvisning. Oskarshamn-spelaren JC Lipon har pucken vid sin klubba när spelet blir avblåst. Oskarshamn-pelaren Andrew O’Brien som blir utvisad blir stående bakom Lipon när Rögle-spelaren Ted Brithén åker mot honom. När Brithén är på väg mot O’Brien så kliver Lipon fram och med båda händerna på klubban slår han med sin vänstra hand ett kraftfullt slag i ansiktet på Brithén. Brithén har ingen möjlighet att kunna försvara sig mot denna typ av handling.”

Disciplinnämnden skriver i sin motiveringen till avstängningen på Patrick Zachrisson ”tacklingen träffar huvudet och medför stor skaderisk”. Motiveringen till domen mot JC Lipon lyder ”slaget är oprovocerat och träffar huvudet”.

Patrick Zachrisson får dessutom 35 375 kronor i böter, det betyder att han har en månadslön på 283 000 kronor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Luleåstjärnans mardröm – säsongen över

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan

Leksands IF

IK Oskarshamn

Djurgårdens IF Ishockey

Rögle BK

Patrik Zackrisson

Ishockey