Eklund rankas etta inför draften: ”Alla är överens”

William Eklund rankas etta av Eliteprospects inför årets NHL-draft.

Djurgården-forwarden har varit säsongens stora utropstecken i SHL.

Tidigare är Mats Sundin och Rasmus Dahlin de svenskar som har valts först.

William Eklund har länge varit rankad i förstarundan av olika hockeysajter inför NHL-draften 2021.

Nio andra expertrankningar har den 18-årige forwarden från nummer 20 till nummer fyra.

Det är Eliteprospects som sticker ut och placerar den svenske talangen överst i sin januarirankning.

”Det var inte mycket debatt kring nummer ett. Alla som har jobbat med rankningen och har sett William Eklund är överens. Just nu är han den främsta spelaren i draften”, skriver Eliteprospects i motiveringen.

”Komplett spelare”

William Eklund har drabbats av en hel del otur under säsongen. Han har bland annat tvingats operera blindtarmen samt missade JVM med Juniorkronorna efter att ha varit sjuk i covid-19.

När ”Wille” har spelat har han imponerat med sättet han täcker puck, vänder bort motståndare med sin aviga spelstil och tar pucken mot mål.

”Han spelar i högt tempo, är en teknisk målgörare som kan hota på flera olika sätt, skyddar pucken med avancerade metoder och är noggrann i alla tre zonerna. Bristen på rörlighet i vristerna begränsar explosiviteten mot mål, men knappast i en oöverkomlig grad. Det är en komplett spelare”, skriver Eliteprospects.

I oktober var han hemma hos kedjekamraten Alexander Holtz i Nacka, när polaren blev vald som nummer sju av New Jersey Devils.

Juniorligor ligger nere

Det är annars en ovanlig tid för NHL-scouterna när bland annat de nordamerikanska och svenska juniorligorna ligger nere på grund av coronapandemin, många aktuella draftval spelar inte ens hockey just nu. Där är William Eklund en av de som utmärker sig genom att spela på hög seniornivå.

Årets draft har heller ingen självklar etta som Alexis Lafrenière eller Rasmus Dahlin.

NHL-draften brukar äga rum runt midsommar. I år blir det en månad senare den 23–24 juli, men hur och var är inte officiellt ännu.

Sju svenskar topprankade

Totalt sju svenskar är rankade i förstarundan: 1) William Eklund, forward, född 2002, Djurgården, 5) Jesper Wallstedt, målvakt, född 2002, Luleå, 9) Fabian Lysell, högerskjutande forward, född 2003, Luleå, 12) Simon Edvinsson, back, född 2003, Frölunda, 15) Oskar Olausson, forward, född 2002, HV71, 20) Simon Robertsson, forward, född 2003, Skellefteå, 22) Isak Rosén, forward, född 2003, Leksand.

Jesper Wallstedt sticker ut genom att som målvakt vara rankad så högt. Fabian Lysell bytte under uppmärksammade former från Frölunda till Luleå i november. William Eklund är son till Christian ”Fimpen” Eklund, Simon Robertsson är son till Bert Robertsson.

Kanadensiske högerskjutande backen Brandt Clarke som spelar i Slovakien är rankad tvåa. Amerikanske centern Matthew Beniers är rankad trea.

2020 valdes två svenskar i förstarundan. Lucas Raymond i Frölunda togs som nummer fyra totalt av Detroit Red Wings.

Mats Sundin valdes etta av Quebec Nordiques 1989. Rasmus Dahlin valdes etta av Buffalo Sabres 2018.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!