Nytt avtal – Grönlund om krokiga SHL-vägen: ”Sluta aldrig drömma”

SHL-debut som 29-åring.

Nu har Anders Grönlund, 32, förlängt avtalet med Frölunda.

Resan dit har inte varit spikrak.

– Jag var en ”early bloomer” som blev en ”late bloomer”, säger backen.

Frölunda meddelade under onsdagen att backen Anders Grönlund, 32, skrivit på ett nytt avtal som sträcker sig till 2023.

– Hans historia sticker ut och han har haft en fin utveckling hos oss, sa sportchefen Fredrik Sjöström när nyheten blev officiell.

Sjöström har rätt. Grönlund, som anslöt till Göteborgs-klubben 2018, har en historia som sticker ut.

– Jag utvecklades ganska tidigt och som ung kille spåddes jag en helt okej framtid, men sedan behövde jag nog mogna lite i mitt spel. Jag huserade några år i divison ett, där jag bytte klubbar varje år för att hitta mig själv och nya utmaningar. Men jag har alltid haft drivet att komma längre, varje kontrakt jag haft har jag försökt se som ett steg i rätt riktning för att komma till SHL, säger Grönlund.

”Jag äter medicin för att hålla det i schack. Det är väl mer att man går och oroar sig.”

Almtuna, Nybro Vikings och Björklöven är division ett-klubbarna som Grönlund pratar om. Därefter blev det hockeyallsvenskan med Karlskrona, Asplöven och Mora – innan han lämnade för Rungsted Seier Capital i Danmark. Där blev det en säsong, precis som det blev i norska Lillehammer säsongen därefter, 2016/17.

– Jag känner att jag har fått en bra utbildning defensivt i alla de svenska klubbar jag varit i, men jag kände att jag behövde utveckla spelet med puck mer och då tyckte jag att utlandet passade bra, med Damark och Norge. Jag fick en större roll, fick ta ett större ansvar både på och utanför isen, säger han.

– I slutändan blev det ett kontrakt med Pantern där jag fick visa att jag var mer av en allround-back, vilket gjorde att Frölunda blev intresserat. Det är ett bevis på att man aldrig ska sluta drömma. Sluta kämpa. Även om min karriär är lång och brokig hade jag inte velat göra något annorlunda. Jag är stolt och nöjd över den vägen jag valt att gå.

”Kändes som kroppen skulle stänga ner”

Om det varit jobbigt?

– Jag ser det mer som ett nödvändigt steg för mig. Jag tror inte jag hade varit lika redo för SHL om jag kommit upp som 25-åring. Jag behövde de där extra åren för att bli mer mogen i mitt hockeykunnande.

– Och när jag väl kom hit var det som en nystart, det var då det kändes som att jag började på seniornivå på riktigt. Inget ont mot de andra ligorna jag spelat i, men när jag kom hit blev mitt driv ännu större. Frölunda trodde på mig, fortsätter tror på mig, och det värdesätter jag väldigt mycket.

För två veckor sedan fick Grönlund beskedet att han diagnostiserats med Crohns syndrom, en inflammatorisk sjukdom i tarmen.

– Vi tog massa prover och innan vi fick någon klarhet i vad det var så skulle vi till Ängelholm, då fick jag akut feber och det kändes som att hela kroppen skulle stänga ner, jag blev inlagd på akuten för att kolla vad det var. 

– När jag väl fick diagnosen var jag oerhört lättad, jag vet att det är något man kan leva med. Alternativet att det hade varit något värre hade inte varit så roligt. Det var skönt att veta att det var något hanterbart. Jag är väldigt tacksam gentemot föreningen som direkt efter beskedet sa att jag inte skulle vara orolig, att det inte skulle påverka min karriär. Sjöström (sportchef) såg inget hinder med min diagnos, att det inte skulle påverka några kontraktsförhandlingar, det är jag väldigt tacksam för.

Hur har det påverkat dig sedan du fick diagnosen?

– Jag äter medicin för att hålla det i schack. Det är väl mer att man går och oroar sig. Man vet inte om man är hungrig, om det är magen som jobbar eller om något skov (besvär i perioder) är på väg. Det är mycket mentalt det där. Jag tycker faktiskt inte att det har påverkat hockeyn särskilt nämnvärt. 

”Otroligt tacksam”

Och det har inte påverkat kontraktsförhandlingarna, då 32-åringen nu sitter på ett purfärskt avtal med Frölunda.

– Jag var en ”early bloomer” som försvann och blev en ”late bloomer”, konstaterar Grönlund.

Backen avslutar med att rikta sin tacksamhet gentemot sin nuvarande arbetsgivare.

– Jag vill inte skylla ifrån mig eller något, men jag har inte känt att någon har vågat satsa och tro på mig så mycket som de gör här i Frölunda. Jag har inte haft någon som haft tålamodet att se det längre än en säsong. Och för det är jag otroligt tacksam, över hur Frölunda jobbar med sina spelare. De tror att alla kan utvecklas även om du är 17 eller 35. Den insikten hoppas jag att fler kan jobba efter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!