”Crosby och Malkin blev tungan på vågen”

Pittsburgh slog ut Columbus med 4–1 i matcher

avPer Bjurman

Foto: Gene J. Puskar / TT / NTB Scanpix
Hörnqvist firar med Kessel och Crosby.

NEW YORK. Regerande mästarna Pittsburgh är klara för andra Stanley Cup-omgången.

De vann den femte matchen mot Columbus i natt – men inte utan möda.

– Nej, det här kändes inte riktigt som en 4-1-serie, de spelade bra och ska ha cred. Men vår rutin och det faktum att vi har Crosby och Malkin blev tungan på vågen, säger Patric Hörnqvist till Sportbladet efter den avslutande 5-2-segern.

Columbus Blue Jackets undvek att bli ”svepta” med en heroisk insats hemma i Nationwide Arena i förrgår– och var inte jättelångt borta från att ge regerande mästarna en ordentlig match i PPG Paints Arena i natt heller.

Hemmalaget gick visserligen upp i 3-0-ledning i början av andra perioden, men William Karlsson – återigen enastående – krigade in en reducering i samma period och strax därefter såg Boone Jenner med ytterligare ett mål till att Jackets verkligen fick känning igen.  

”De är tunga att möta”

Fem och en halv minut in i slutperioden stänkte Sidney Crosby dock in fyran och mindre än minut senare ökade Scott Wilson på till 5–2 och då var det över.

– Ja, men de gav oss verkligen bra motstånd och ska ha cred. Det här kändes inte som en 4-1-serie, säger Patric Hörnqvist när vi når honom efteråt.

– De är tunga att möta eftersom de fortsätta spela precis likadant oavsett läge i matchen och oavsett resultat.

Följ Sportbladet på Instagram för NHL-koll varje morgon.

Så går det i och för sig att beskriva pingvinerna också. De inte ens blinkar  när de hamnar i underlägen eller förlorar enstaka matcher. De bara trampar på.

– Ja, fortsätter ”Bengan”, vi har ju varit med om alla slags situationer tidigare och blir inte så påverkade av vad som händer.

– Vår rutin och det faktum att vi har Malkin och Crosby blev tungan på vågen den här gången.

Redo för Washington eller Toronto

Nu väntar antingen Washington eller Toronto i nästa omgång – och Herr Hörnqvist är redo för bägge.

– Det spelar ingen roll som vinner den serien, om man ska önska nåt är det väl att de får spela sju matcher, säger han.

– Vi får vila ett tag nu och det tror jag bara är bra. Vi har ju en hel del skador och kanske hinner några stycken komma tillbaka innan nästa rond.

Alexander Wennberg har varit en av Sveriges absolut bästa centrar den här NHL-säsongen och borde vara aktuell för Tre Kronors VM-trupp – och som han spelat i de här playoff-matcherna känns det som att även William Karlsson skulle vara en fin förstärkning.

ARTIKELN HANDLAR OM