Målet: Fira guldet i Kungsträdgården

Grönborgs huvudbry: Hur ska han formera drömlaget?

Foto: Bildbyrån

avBilly Hammer

HOCKEY

15 NHL-förstärkningar från andra sidan Atlanten.

På onsdagen tränade Tre Kronor – och nu undrar alla hur Tre Kronor ska formera det stjärnspäckade laget.

– Det är många som inte spelar ihop i vanliga fall så vi ska försöka hitta lite konstellationer och kemi i morgon, säger förbundskapten Rikard Grönborg efter träningen.

Förbundskaptenen, Rikard Grönborg, 48, har fått hela 15 NHL-proffs att säga ja tack till VM-spel.

Senast in var backen Jonas Brodin, som blev officiellt klar i morse.

Att så många ansluter från NHL hör sannerligen inte till vanligheterna, utan är faktiskt tangerat rekord med 2012 års VM-trupp.

Men med alla spelare som anslutit och även de som blir kvar från SHL så återstår det svåra arbetet med att få ihop laget.

Vilket är en utmaning eftersom det är många som inte spelat med varandra och ännu har inte Grönborg beslutat om hur laget kommer att formeras i matchen mot Ryssland i morgon kväll.

– Vi börjar komma ihop som grupp nu, men det är många som inte spelar ihop i vanliga fall. Vi hoppas hitta lite olika konstellationer och kemi i morgon, men vi har inte diskuterat hur vi ska ställa upp än, säger Grönborg efter onsdagens träningspass till Sportbladet.

”Tror inte det blir några överraskningar”

Den svenske förbundskaptenen är ändå trygg med att man ska lyckas bygga ihop laget på ett bra sätt.

– Kemi är fantastiskt viktigt i alla lag. Vi försöker bygga det genom att bestämma ett sätt att spela. Så jag tror inte det blir några överraskningar om man varit med i något av våra landslag tidigare, säger han.

Tre Kronors träning under onsdagsförmiddagen spelade Colorado-proffsen, Gabriel Landeskog, 24, och Carl Söderberg, 31, tillsammans med KHL-spelaren Richard Gynge, 30.

En kedja som Landeskog tycker känns spännande.

– Carl är smart och Richard är en giftig spelare som använder mycket fart. Han är ganska orädd också. Det har känts bra än så länge, även om det är tidigt. Speciellt nu på morgonen fick vi igång lite spel i anfallszon och även lite vändningar i mittzon, säger Landeskog.

”Målet är att återvända till Kungsträdgården”

Både Landeskog och Söderberg har en tuff säsong bakom sig med Colorado där laget kom klart sist i ligan.

Det är nu något som Landeskog använder som bränsle för att göra ett bra VM med Tre Kronor och ändå kunna avsluta säsongen med en positiv känsla.

– Ingenting vi gör nu kommer att ändra på skitsäsongen vi hade där borta. Men vi kan ändå få ett positivt avslut och jag är väldigt revanschsugen. Jag är hungrig på att vinna matcher och att spela viktiga matcher. Målet är ju att komma tillbaka till Kungsträdgården med en guldmedalj, säger Landeskog som var med och tog guld 2013.

Rikard Grönborg berättade också att ledningen ännu inte diskuterat om vem som ska bli lagkapten.

Marcus Krüger och William Karlsson ansluter till laget nu i eftermiddag, medan Jonas Brodin kommer i morgon förmiddag. Det är inte bestämt om de ska vara med och spela mot Ryssland.

Tre Kronor-Ryssland spelas 18.30 torsdag och sänds i SVT 2. Matchen går mot att bli slutsåld, men det finns fortfarande några få platser kvar innan Hovets alla 8094 platser är fyllda.

ARTIKELN HANDLAR OM