Nytt svenskt radarpar: ”Trivs bra ihop”

avPer Bjurman

HOCKEY

NASHVILLE. Det blir ett sjunde, direkt avgörande drama mellan Washington och Pittsburgh natten till torsdag.

Tack vare ett nytt svenskt radarpar.

André Burakovsky stod för två mål, och kedjekamraten Nicklas Bäckström för ett,  när Capitals knockade pingvinerna i den sjätte matchen i PGG Paints Arena i natt.

– Det är hur roligt som helst att spela med Nicklas. Han är en världsspelare, en av de bästa i hela ligan på att leverera puckar, säger ”Burra” till Sportbladet efter 5-2-segern.

1 av 3 | Foto: Gregory Shamus / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

”Det kommer gå som vanligt för Washington Capitals”, tänkte de allra flesta när stjärnorna från amerikanska huvudstaden  för några dygn sedan hamnade i 1-3-underläge i serien mot eviga rivalen Pittsburgh.

Men icke.

De reducerade efter en förträfflig tredjeperiod hemma i Verizon Center i lördags – och fortsatte med en riktig mangling i Pittsburgh i natt.

Faktum är att gästerna hade 5-0-ledning innan regerande mästarna fick in två tröstmål på slutet – och dessutom såg till de att inte avlossade fler än tre (!) skott i förstaperioden och sex i andra.

Coachens smarta taktik

– Det var helt klart vår bästa match i serien. Vi spelade tajt och låg på dem tätt, så det inte fick mycket utrymme alls, säger Nicklas Bäckström på telefon från Pittsburgh.

– Samtidigt är vi avslappnade och har kul. Vi känner att vi inte har nånting alls att förlora. Ser man till vad media skriver kan det ju inte bli värre än det redan varit med alla serier vi förlorat, så vi försöker bara spela så bra vi kan och så får vi se vad som händer.

Nå, hittills har det räckt till första comebacken från ett 1-3-underläge under hela den så kallade Ovetjkin-eran – och en hel del cred måste tillskrivas coachen Barry Trotz.

Inför förra matchen bestämde han sig för att sprida ut den offensiva slagkraften, flyttade ner Alex Ovetjkin i tredjekedjan och satte André Burakovsky intill landsmannen Nicklas Bäckström i förstaditon – och det fick fart på alla inblandade.

Framförallt ”Burra”.

”Han är en världsspelare”

Han gjorde sitt första mål i årets playoff  i lördags  – och följde upp med två till i natt.

– Jag tycker i och för sig det känts bra hela slutspelet, jag har haft bra fart och gjort det jag är bra på och skapat mycket chanser, men naturligtvis känns det skönt att det lossnat lite med målskyttet nu och det är hur roligt som helst att spela med Nicklas. Han är en världsspelare, en av de bästa i hela ligan på att leverera puckar, säger den 22-årige skåningen när vi når honom.

Känslorna är ömsesidiga, visar det sig.

”Aldrig spelat Game 7”

– Ja, vi trivs bra ihop. André är väldigt duktig, han har ett grymt skott och jobbar alltid hårt. När vi nu fick chansen bestämde vi oss för att bara gnugga på och det har fungerat bra, säger ”Bäckis”, som också gjorde ett mål i natt och dessutom stod för en assist.

Nu väntar alltså en Game 7 natten till torsdag – och Capitals må ha spelat många stora matcher i Verizon Center under senaste tioårsperioden, men den här tar nog ändå priset.

– Jag har aldrig spelat en Game 7 förut och jag tycker bara det ska bli kul, säger ”Burra”.

”Bäckis” håller med.

– Vi har som sagt inget att förlora, det är bara att försöka slappna av och ha kul.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM