Tre Kronor-forwarden klar för NHL-klubb

Foto: BILDBYRÅN

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

HOCKEY

Han ratades från VM-truppen i allra sista stund.

Nu kan Mario Kempe, 28, trösta sig med ett NHL-kontrakt.

Sportbladet kan avslöja att den tekniske forwarden klar för Arizona Coyotes.

Mario Kempe var med den svenska truppen i Köln, men blev inte anmäld till premiären mot Ryssland. Och när både Oscar Lindberg och Nicklas Bäckström anlände blev konkurrensen för hård. Som sista forward tvingades Kempe lämna truppen och fick inte göra någon VM-debut.

Nu kan han i stället glädja sig åt att han äntligen får sin NHL-chans.

SVT:s reporter Dusan Umicevic var först att berätta om att Kempe gjort klart med en NHL-klubb.

Nu kan Sportbladet berätta att det handlar om Arizona Coyotes.

– Jag kan bekräfta att Mario är klar för en NHL-klubb, men vilken klubb det är säger jag inte. Det är upp till hans nya arbetsgivare att gå ut med det, säger Kempes agent Claes Elefalk.

Draftades redan 2007

Kempe draftades av Philadelphia Flyers redan 2007 men det är först nu han får chansen att spela i världens bästa liga.

Den vänsterfattade forwarden har verkligen gått den långa vägen för att nå NHL. Först sex SHL-säsonger med Rögle, Djurgården och Modo innan han 2014 flyttade till KHL-klubben Vityaz Podolsk. Under tre säsonger där har Kempe varit en av klubbens ledande offensiva spelare och svarade den här säsongen för 34 poäng.

– Jag gläds verkligen med Mario att han får den här chansen. Han har jobbat oerhört hårt för att nå dit, säger Elefalk.

Enligt vad Sportbladet erfar har Kempe haft ett flertal lukrativa KHL-bud på bordet, men valde i stället att skriva på ett NHL-bud med betydligt mindre lön. Uppgifter till Sportbladet säger att Kempe skrivit på ett ettårskontrakt och tjänar runt 650 000 dollar (cirka sex miljoner kronor) om det blir NHL-spel.

Som den free agent han är var det ett flertal NHL-klubbar som har specialbevakat Kempe. Inte minst Arizona som med sina scouter Thomas Carlsson och Brett Stewart noggrant har följt Kempe under månaden med Tre Kronor.

Därmed kan det bli två Kempe i NHL kommande säsong. Lillebror Adrian tillhör Los Angeles Kings och NHL-debuterade den här säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM