Vem blir årets ”grisapa”?

Vännerna är fiender igen: ”Erik står i vägen”

Foto: TT
HOCKEY

OTTAWA. Förra gången ­slutade det med att den ene kallade den andre ”din jävla grisapa”.

Tonen lär inte bli mjukare när Henrik Lundqvist och Erik Karlsson fem år senare ställs mot varandra i en Stanley Cup-serie igen.

– Nej. Vi är goda vänner till vardags och har umgåtts mycket genom åren, men nu är Erik fiende.  Han står i vägen och vi ska förbi honom, säger ”Henke” inför nattens första duell i den kanadensiska huvudstaden.

Foto: Foto: afp, ap
Henrik Lundqvist och Erik Karlsson lägger vänskapen åt sidan när Sveriges två största NHL-stjärnor möts i kvartsfinal i Stanley Cup.

Det var under handskakningsceremonin efter en sjunde, avgörande slutspelsmatch mellan New York Rangers och Ottawa Senators på Madison Square Garden 2012 som de amerikanska tv-mikrofonerna ­råkade fånga ett färgstarkt svenskt tillmäle. 

Rangers hade vänt 2–3-underläge i serien till 4–3-­seger och Erik Karlsson kände sig detroniserad över hur omöjlig hans kompis Henrik Lundqvist varit i motståndarkassen, så när de möttes i den där kön log han, skadade på huvudet och utbrast:

– Din jävla grisapa!

Det ser värre ut i skrift än det var, han sa det som polare­ gör när de tråkar varann – särskilt såna som bott i Göteborg ett tag...

Men uttrycket ”jävla grisapa” fångar ändå stämningen i Stanley Cup-slutspelet rätt väl.

”Absolut inte vänner”

Det finns ingen vänskap när drömmar som brunnit i hockeystjärnornas hjärtan sedan de var små knattar står på spel.

– Nej, nu är jag och ­”Henke” absolut inte vänner. ­Inte jag och Mika (Zibanejad) heller, sa ”EK65” när vi talade med honom efter segern i söndags som tog ­Ottawa till andra omgången och en ny holmgång mot New York Rangers.

– Vi får återknyta bekantskapen efteråt, när vi förhoppningsvis slagit ut dem...

”Henke” instämmer helhjärtat.

– Jag känner Erik väl, vi har umgåtts mycket. Det är en härlig färgklick, på alla sätt. Han brukade förr om åren träna med vårt lilla gäng i Göteborg på somrarna. Nu har vi inte sett den lille spjuvern så mycket på ett tag, för han tillbringar det mesta av sin lediga tid i Kanada, eller så reser han. Men ändå, han är en kompis och under grundserien brukar vi gå ut och käka middag när vi kommer upp till Ottawa , berättar han.

– Men det blir det inget med nu. Nu är Erik fiende. Han står i vägen och vi ska förbi honom. Likadant är det med  Viktor Stålberg och Derrick Brassard. De är ju gamla lagkamrater, men just nu gillar man dem inte...

”Måste tämja Erik”

Situationen spetsas till ­ytterligare av det faktum att Erik och Henrik inte bara ­råkar vara Sveriges två största NHL-stjärnor utan också sina respektive lags viktigaste spelare – och därför helt nödvändiga att neutralisera för motståndarna. 

– Vi vet alla hur bra ”Henke” är. Ser han puckarna har vi ingen chans att göra mål. Så vi måste se till att störa honom precis hela tiden. Det kommer vi lägga väldigt mycket energi på, slår Erik fast.

Han kan förvänta sig samma uppvaktning själv, om man ska tro Lundqvist.

– Det är mycket som kretsar kring Erik i Ottawas spel. De spelar tajt och stänger ner isen. Sedan får han pucken och slår en av sina öppnande passningar.  Så ja, det gäller verkligen för oss att tämja honom. 

Rangers-keepern har överhuvudtaget stor respekt för opponenten från den just nu febriga, uppspelta kanadensiska huvudstaden.

– Ja, jag känner att de inte riktigt fått den respekt de förtjänar. Det är en extremt svår motståndare som är väldigt bra på att sakta ner spelet i mittzonen och samtidigt vända spelet snabbt.

– Sedan har de  som sagt Erik. Det blir en utmaning.

Och Rangers har ­”Henke”.

Frågan är nu bara:

Vem får kalla vem ”jävla gris­apa” när krutröken lagt sig?

ARTIKELN HANDLAR OM