Går till attack mot nya förslaget: ”Är åt helvete”

Publicerad 2017-06-10

Joakim Tillgren, till höger, klubbchef i Pantern.

Redan om sju dagar kan det nya licensförslaget sjösättas.

Nu går hockeyallsvenska klubbar till hård attack mot kraven som snart kan bli verklighet.

– Det är åt helvete, säger Västerviks klubbchef Magnus Nilsson och har skickat in en skrivelse till förbundet.

Nya, enhetliga licenskrav är på väg att införas i hockey-Sverige.

Västerbotten-kuriren var för drygt en vecka sedan först med nyheten att kapitalkravet kan höjas rejält och förslaget, som tagits fram av Svenska ishockeyförbundet tillsammans med enmansutredaren Hans Nyberg, innebär tio miljoner i eget kapital för SHL-klubbar, fyra miljoner för hockeyallsvenska klubbar och 500 000 för lagen i hockeyettan.

Just nu är kraven en miljon i eget kapital för hockeyallsvenskans klubbar och fyra miljoner kronor i SHL.

Både hockeyallsvenskan och SHL har gått in som remissinstanser till det nya förslaget.

– Vi har förståelse för att öka de egna kapitalen. Vi är angelägna om att glappet upp till SHL inte ska bli för stort, det behövs en modell, säger hockeyallsvenskans vd, Stephan Guiance.

Känner sig diskriminerade

Tanken är klubbarna successivt, under en femårsperiod, ska möta kraven. Och redan om en vecka, på förbundsstyrelsens årsmöte den 17 juni, kan kraven komma att spikas.

Då går hockeyallsvenska klubbar i taket.

Västerviks klubbchef, Magnus Nilsson, har generellt inget emot licensregler, men han går till hård attack mot förbundet som kommit med det gällande förslaget.

– Vi omsätter 16 miljoner kronor och har fyra miljoner i eget kapital. Det nya förslaget skulle innebära att vi måste ha 25 procent av vår omsättning i eget kapital på banken. Men för en SHL-klubb, med 150 miljoner i omsättning och krav på tio miljoner i eget kapital, blir det bara 7,5 procent, säger han och fortsätter:

– Det är åt helvete och diskriminerande mot oss som liten förening. Det ställs högre krav på oss bara för att vi är en liten klubb och det kan inte vara möjligt att det ska vara en sådan snedvridning. Det är inga banker som ställer såna krav.

Västervik har nu skickat in en skrivelse till förbundet som gör gällande att de motsätter sig det nya förslaget.

– Vad vi måste göra efter stämmans beslut får vi ta ställning till då. Men jag hoppas innerligt att de som tar beslutet inser orimligheten när det ska voteras.

”Finns tid att ställa om”

Även Panterns sportchef, Joakim Tillgren, är upprörd. Han är kritisk till att de inte fått någon information om förslaget.

– Varför har vi inte hört ett jota om det här? Jag såg det på Twitter för någon dag sedan och nu ringer du och berättar att det kan sjösättas om en vecka. Det kommer som en blixt från klarblå himmel. Jag är mest uppgiven och jag förstår inte hur de tänker över huvud taget, säger Tillgren.

– Det är jättemärkligt att vi inte fått höra något om det här, menar också Nilsson i Västervik.

I lincensförslaget ingår också krav på klubbarnas organisationer och arenor.

– Det finns en rimlig tidsaspekt att ställa om och ta fram en plan. Går det inte att få fram en arena har vi en annan situation.