Lillebrorsans tur att stå i rampljuset

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYR N
Olle Eriksson Ek.

avPovel Arwidson

HOCKEY

Pappa är Färjestadslegendar, storebror spelar NHL-hockey i Minnesota.

Nu ska Olle Eriksson Ek, 17, ta Sverige till nya framgångar i J18-VM.

– Brorsan är en förebild, jag försöker gå i hans fotspår.

Olle Eriksson Ek är uppvuxen i en riktig hockeyfamilj. Pappa Claes Eriksson gjorde nästan 500 matcher i Färjestad, och har sedan tränat samma klubb. Storebror Joel, 20, lämnade Sverige förra året för spel i NHL med Minnesota Wild.

Nu är Olle uttagen i det J18-lag som ska spela VM i Slovakien nästa vecka. Förbundskapten Torgny Bendelin lyfter fram Olle som ett utav de mest spännande namnen i årets svenska trupp.

– Det ska bli väldigt roligt. Vi har många skickliga spelare, och jag skulle säga att vi har goda chanser om vi får ihop det som lag, säger Olle.

Inspireras av storebror

Han spelar, såklart, i FBK, och har vaktat målet i Färjestads J20-lag den senaste säsongen. Även om storebror Joel är forward, kan han ta mycket inspiration från NHL-proffset.

– Han är självklart en förebild, och jag försöker gå lite i hans fotspår. Framförallt utanför isen, vad gäller träningsvilja och professionalitet. Han är ett proffs och det vill jag också bli, säger Olle.
– Han har hört av sig och sagt grattis. Vi försöker prata så mycket som möjligt nu när han åkt tillbaka till USA.
Vi har fått höra att du har ett riktigt hett temperament på isen?

– Ja, det är vinnarskallen som kommer fram, och man vill ta varje puck. Men det får inte bli för mycket, och jag har lugnat mig lite under åren, och hittat en bättre balans.

Är det något som går i familjen?

– Ja, både pappa och brorsan har en jäkla vinnarskalle. Så det kommer nog lite därifrån.

ARTIKELN HANDLAR OM