Karlskrona stärkte slutspelsplatsen – efter märkliga målen

LEKSAND. Karlskronas spelidé sticker ut i hockey-Sverige.

Men nu ifrågasätter Leksandsstjärnorna till viss del den defensivt inriktade modellen.

– Inte så jäkla kul att kolla på, säger Mattias Ritola efter 1–4-förlusten.

Leksand hade mycket puck och kom i anfall på anfall.

Sedan körde de fast – i Karlskronas mur.

Samtidigt kontrade Blekinge-laget in tre av fyra mål och vann matchen.

De fick matchen precis så som de ville.

– Men vi var väldigt, väldigt effektiva. På gränsen till konstigt effektiva, säger tränaren Ove Molin som bortsett övriga SHL-lag inte valt att spela ett modernt presspel.

– Redan i somras satte vi upp vår spelidé beroende på vilka spelare vi förfogar över. Vi ville ha stora och tunga backar som gör det svårt för motståndarna att ta sig in på mål. Sedan finns det ju lag som spelar annorlunda.

”Enda laget i serien”

– Vi ser det som något positivt. Att vi gjort något rätt. Om vi motståndarna tycker att vi är jobbiga och tråkiga så har vi lyckats, fortsätter Molin.

Och det är precis vad Leksand tyckte efteråt.

Både Janos Hari och Mattias Ritola gav Karlskrona viss kritik efter 1–4-förlusten.

– De är det enda laget i serien som spelar så här. Fast…vi kan gnälla hur mycket som helst om att det är tråkigt, men de ligger på en play-in-plats, säger Hari.

– De är bra på det dem gör. Det blir frustrerat hos oss. Men underhållningsvärdet…inte så jäkla kul att kolla på. Men de har tagit fler poäng än oss, menar Ritola.

”Passar oss – inget snack”

Marcus Paulsson, en av Karlskronas mest meriterade spelare, försvarar lagets spelidé – även om den inte gynnar honom själv.

– Vi spelar precis så som vi ska göra. Det är inget snack om den saken. Även om vissa gör mindre poäng så spelar det ingen roll.

Men en annan spelmodell skulle passa dig bättre personligen?

– Visst, det kanske skulle vara så. Men det är laget som är viktigast. Jag är här för att spela för Karlskrona, inte för mig själv. Om det blir mindre poäng för mig…det skiter jag fullständigt i. Jag vinner hellre matcher.

Är det roligt att ni lyckats med något annorlunda?

– Absolut. Vi har inte försökt ändrat på det här på hela året. Vi vet att det är så här vi ska spela.

Årets fulste mål?

Karlskrona slåss med näbbar och klor för att hålla sig kvar på rätt sida slutspelsstrecket. Det blev tre viktiga poäng – men någon skönhockey var det inte. Särskilt inte i första perioden, där Karlskrona ryckte ifrån till 2–0 efter två märkliga mål.

Först tryckte Marcus Paulsson in 1–0 efter att pucken tagit i stolpen och via ryggen på Henrik Haukeland i hemmakassen. Men frågan är om det inte var Karlskronas andra mål som knep nomineringen till ”årets fulaste”.

För det som hände efter att Emil Larsson avlossat bössan 15.20 in i första fick nog de flesta leksingar att börja leta efter skämskudden.

Pucken studsade på inte en, inte två utan tre (!) Leksand-spelare, där den slutligen tog på Alexander Ytterells axel och över en förvånad Henrik Haukeland.

– Snöpligt. Vi startade bra och satte press på dem, sen grinade det illa mot oss. Det var osmart att tappa puckar bakom ryggen, säger Leksand-kaptenen Jesper Ollas.

Resultatservice
Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!