Nystartade laget – klart med första nyförvärvet

Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Pea Israelsson
HOCKEY

Även om det blev uttåg i kvartsfinal häromdagen, har Skellefteå AIK varit svensk hockeys dominant med sex finaler på lika många år dessförinnan.

Till nästa säsong växer föreningen ytterligare i form av ett nystartat damlag och nu är det första nyförvärvet klart.

– Jag fick beskedet om satsningen via Norran. En klasskompis såg att de lagt ut det på webben. Jag blev förstås jätteglad, säger 15-åriga målvaktstalangen Tindra Holm till Norran.

Foto: Krister Hansson
Tindra Holm var enda tjej i Västerbottens TV-pucklag. Nu får hon äntligen chans att spela i ett damlag i Skellefteå också.

På dagen för nio år sedan la Skellefteå AIK ner sitt damlag. Till nästa säsong kommer klubben att försöka på nytt genom att starta upp ett damlag i division 1.

Nu har den första värvningen till klubbens nya lag presenterats och det är den 15-åriga målvakten Tindra Holm. Hon var tidigare under säsongen ensam tjej bland 527 killar i TV-pucken och fick dessutom chansen att spela sin första SDHL-match med Luleå senare under säsongen. Då trodde hon att möjligheten att få spela damhockey på seniornivå i Skellefteå inte fanns.

– Det känns som att alla borde få chansen att spela hockey. Nästan alla andra SHL-klubbar har ju damlag. Jag ser ingen anledning till varför man inte skulle satsa på det. Klubben har en bra ekonomi och vill vara en ledande klubb i Sverige. Alla tjejer som vill satsa på hockey måste ju flytta, sa hon då.

Hett eftertraktad

Men nu dök alltså chansen upp att få stanna på hemorten.

– Jag fick beskedet om satsningen via Norran. En klasskompis såg att de lagt ut det på webben. Jag blev förstås jätteglad, säger Tindra Holm till Norran.

Tindra Holm ses som en stor målvaktstalang och har därför inte saknat anbud från SDHL-klubbar.

– Men det känns tryggt att jag får stanna hemma i Skellefteå. Det är redan klart att jag ska få träna som överårig med U16-laget. Nu kan jag dessutom spela matcher med damlaget i SAIK, säger Holm till Norran.

”Självklart att ha damlag”

Skellefteå tar över representationen av damlaget från samarbetspartnern Clemensnäs HC som tvingades dra sig ur division 1 i höstas på grund av spelarbrist. Nu när Skellefteå tar över så blir målet att nå SDHL.

– Det är viktig för staden och ska vi fortsätta utvecklas som förening så är det självklart att vi ska ha ett damlag, säger klubbdirektör Pea Israelsson på en presskonferens.

Än så länge är inte organisation kring laget helt klar, men på onsdag ska en sportchef presenteras. Det är också oklart hur många spelare som finns tillgängliga, men i satsningen så vill man bygga laget på spelare från regionen. Något som Tindra Holm tror att det finns bra möjligheter till.

– Jättegoda. Det finns många tjejer som tvingats flytta från Skellefteå för att kunna spela vidare. Förhoppningsvis vill en del av dem komma hem nu. Det finns också många som spelat i Clemensnäs men som nu kan börja om igen, säger hon till Norran.