Färjestad har drabbats av Czarnecki-syndromet

Wennerholm: Vågar någon ta över?

HOCKEY

Leif Carlsson får sparken som tränare i Färjestad.

Men vågar någon ta över?

Alla tränare som kommit till Färjestad utifrån har fått sparken - alla sedan 1975.

Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYR N

Enligt värmländska NWT var Färjestad i kontakt med sju tränare redan inför den här säsongen.

Alla tackade nej.

Jag är inte förvånad.

Färjestad kallas inte för inte för ”familjen” och de senaste 42 åren har alltså varenda tränare som stått utanför den gemenskapen fått kicken.

De enda som blivit kvar är tränare från de egna leden.

Nu talas det om Czarnecki-syndromet.

Den senaste tränaren utifrån som fick sparken. Niklas Czarnecki som gjort succé i Brynäs och skrev ett treårskontrakt med Färjestad 2011.

Foto: CARL SANDIN
Czarnecki.

Bläcket hade väl hunnit torka på det kontraktet, men mer var det inte innan en chockad Czarnecki tvingades lämna efter bara några månader. Då låg ändå Färjestad på en slutspelsplats.

Starka spelarkarriärer

Innan honom hade Roger Melin fått sparken under uppmärksammade former 2007 och Leif Strömberg tvingades gå säsongen 2015–06.

Nu ska sägas att det inte är många tränare utifrån som hämtats till Färjestad. De flesta har kommit via den egna organisationen och nästan alla efter framgångsrika spelarkarriärer i klubben.

Namn som Conny Evensson, Per Bäckman, Tommy Samuelsson och Bengt-Åke Gustafsson. Stora namn i tränar-Sverige.

Leif Carlsson har också tagit den vägen och blev svensk mästare som spelare i Färjestad både 1986 och 1988.

Och efter alla nej tack från tränare utifrån förra våren, tog Leif Carlsson klivet ner i båset igen och lämnade över sportchefsjobbet till Håkan Loob. Det luktade nödlösning lång väg.

Nu får han sparken om man ska se det krasst, då han har ett år kvar på kontraktet. Även om den officiella versionen är att Carlsson och Färjestad är överens om att bryta kontraktet och skiljs i samförstånd.

Nygren i slagsmål

Men det är ingen tvekan om att Färjestad behöver en omstart. Inte bara på grund av att laget inte nådde längre än till en kvartsfinal för tredje året i rad den här säsongen - för första gången sedan 1995. Det gör också att Färjestad missar en plats i CHL nästa säsong, en turnering klubben i princip startade en gång tiden.

Det senaste dygnets rubriker har också varit kolsvarta, då lagkaptenen Magnus Nygren både hamnade i slagsmål och stod för ett rasistiskt påhopp i en hamburgerkö.

En disciplinär fråga som klubbledningen också måste behandla.

Nu kommer Färjestad säkert både ha ny tränare och en ny lagkapten nästa säsong. Jag ser som otänkbart att Nygga får behålla sitt ”C” efter sin olyckliga utekväll.

Det är mycket att resa sig ifrån för en klubb som tagit flest SM-guld (nio) sedan SHL-starten 1975–76 och som är en av två som aldrig åkt ur högsta serien sedan dess.

Det måste kännas ovant för klubbledarna att gå omkring i en öde Löfbergs Arena nu när det roliga börjar.

Samtidigt är jag övertygad om att klubben kommer tillbaka. Det finns en inneboende styrka i Färjestad som gjort att de kommit upp ur liknande svackor förr.

Och ännu starkare.

Men just nu är uppförsbacken ovanligt lång.

Vem som ska leda Färjestad tillbaka? Mitt tips är att Jörgen Jönsson är tillbaka i värmlänningarnas bås nästa säsong. I någon form.

ARTIKELN HANDLAR OM