Hyllas av superstjärnan

Svenske backdoldisen hyllas inför NHL-säsongen

1 av 2 | Foto: Hans Abrahamsson
HOCKEY

Christian Djoos, 23 har hyllats i Nordamerika efter sin succésäsong. 

En som tror på den svenske backen är lagkamraten i Washington, superstjärnan Nicklas Bäckström:

– Han är så pass spelskicklig och smart så jag tror inte det blir några större problem, säger Bäckström och syftar på möjligheterna att ta en ordinarie plats i Washington. 

Christian Djoos lämnade Brynäs 2015 för Washingtons organisation. 

De två senaste år har Djoos tillbringat i farmarlaget Hershey och den gångna säsongen fick han sitt stora genombrott i Nordamerika. Sonen till förre storbacken Pär Djoos svarade för 58 poäng i grundserien och ytterligare åtta poäng i slutspelet.

– Det gick bra och jag fick mycket förtroende. Det flöt på bra och var en rolig säsong, säger Djoos. 

Han belönades med ett tvåårskontrakt, värt 1,3 miljoner dollar, där det andra året är ett så kallat envägskontrakt som betyder samma lön i NHL som i AHL. Ett tydligt tecken på att Washington ser en framtid i den svenske backen. 

Hyllas av hockeytyckare

– Jag är nöjd med det. Det är svårt när man inte spelat någon NHL-match att få ett rakt envägskontrakt. Det här blir en bra lösning, säger han.

Men det är många som tror att Djoos tar en ordinarie plats i Washington redan den här säsongen. 

Flera hockeytyckare i Nordamerika har lyft fram den svenske backen som en potentiell genombrottsman i NHL kommande säsong. Bland annat beskrivs han som en ”Mike Green-typ”. Den förre Washingtonbacken som numera är i Detroit.

En annan som tror på Djoos är lagkamraten Nicklas Bäckström, även han med en bakgrund i Brynäs. 

– Christian hamnade i en liten taskig situation med tanke på vår backsituation. I år blir det bättre och han kommer få chansen från start, säger Bäckström och syftar på den tuffa konkurrensen förra säsongen på backsidan i Washington.

Tappat flera etablerade backar

– Jag har följt Christian en del och sett att han hade en bra säsong. Jag hoppas verkligen de ger honom en riktig chans. Ibland kan de hålla på och trixa till det därborta, hoppas de inte gör det med Christian. Han är så pass spelskicklig och smart så jag tror inte blir några större problem, säger Bäckström.

Nu har etablerade och högavlönade backar som Kevin Shattenkirk och Karl Alzner lämnat Captials, som i dagsläget bara har fem backar i truppen. 

– Det ser ganska bra ut för oss yngre, det finns några lediga platser öppna. Bara åka dit och kämpa för att ta en av platserna, säger Djoos. 

Hur ser du på möjligheterna att ta en plats?

– Klart det skulle vara riktigt kul och det är självklart målet. Det gäller att träna hårt i sommar och göra sig redo, säger Djoos. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Pär Djoos

Washington

NHL