Kristianstad kan få HA-platsen: ”Är redo”

avSimon Norberg, Tomas Ros, Andreas Lillhannus

Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN

Pantern får ingen beviljad elitlicens.

Nu kan platsen tas av Kristianstad – eller så spelas hockeyallsvenskan med bara 13 lag kommande säsong.

– Det är inte bara ett erbjudande, någon måste kunna ta emot platsen, säger Olof Östblom från Svenska Ishockeyförbundet.

Beskedet från Svenska Ishockeyförbundet slog ner som en bomb under onsdagen: IK Pantern får ingen beviljad elitlicens och skickas därmed ner i seriesystemet.

Pantern har fortfarande till den 5 juli på sig att överklaga beslutet, men om det skulle stå fast är det osäkert vilket lag – om ens något lag – ersätter.

– Vi ska ha en dialog mellan hockeyettan, hockeyallsvenskan och förbundet. Vi behöver prata ihop oss om alternativ, om nu beslutet står fast. Och därefter, när det blir 100-procentigt klart, ska vi titta på alternativ, säger Olof Östblom, tävlingschef.

Men det finns, om beslutet står sig, två alternativ:

”Inte bara ett erbjudande”

Att spela hockeyallsvenskan med endast 13 lag, eller att ge Kristianstads IK platsen.

KIK kom på tredjeplats i kvalet till allsvenskan förra året och kommer därmed, om Pantern ersätts, bli erbjuden platsen före Västerås, Huddinge och Visby/Roma.

– Det är ju inte bara ett erbjudande heller, någon måste kunna ta emot den. Det är en helt annan ekonomi att spela i sockeyallsvenskan mot att spela i division 1.

”Intresset finns här”

Kristianstad har dock svaret klart ifall frågan skulle komma:

– Klart att vi är redo, för mig är det stenklart att Kristianstad ska ha ett lag i hockeyallsvenskan. Intresset finns här, kommunen är stor och det bor 80 000 invånare här. Sponsorer finns och hela klubben är på väg framåt. Vi är också ensamma på den här sidan av Skåne, säger lagets tränare Mats Lusth.

Han får – om än mer försiktigt – medhåll från sportchef Joakim Johansson.

– Självklart kommer vi se över det om den frågan kommer och självklart har vi en målsättning att gå upp i allsvenskan. Det kommer nog ses positivt i Kristianstad om vi skulle få chansen. Men jag vill framhålla att det är en helt hypotetiskt fråga och ingen som ställt frågan än. Vi vet inte mer än någon annan i dagsläget, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM