Patrik Allvin chefsscout för Pittsburgh

1 av 2 | Foto: Pittsburgh Penguins
Patrik Allvin med bucklan.
HOCKEY

Stanley Cup-mästaren Pittsburgh Penguins möblerar om i ledarstaben.

Ny chefsscout blir Patrik Allvin – förste svensk att nå den positionen i NHL.

– Förkärlek för svenska spelare? Njae, vi väljer de bästa oavsett nationalitet, säger 42-årige Allvin till Sportbladet.

Pittsburgh Penguins, de två senaste säsongernas Stanley Cup-mästare, gick ut med pressmeddelandet att Patrik Allvin blir ny ”director of amateur scouting” – översatt till lätt svenska: chefsscout.

Allvin blev scout i Pittsburgh redan 2007–08 efter fyra års jobb för Montreal Canadiens. Efter sex år blev han 2012/13 chef för Europaverksamheten och tar nu alltså steget till högste boss.

– Jag fick erbjudandet från vår general manager Jim Rutherford för drygt en månad sedan. Och nu har jag precis kommit hem från Pittsburgh till Falun efter att ha skrivit på kontraktet. Jag ville ha familjen med på detta innan jag skrev på, säger Patrik Allvin till Sportbladet.

Jobbet blev ledigt efter att Pittsburghs förre chefsscout Randy Sexton flyttar och blir ny assisterande general manager för Buffalo Sabres.

GM Jim Rutherford hyllar Patrik Allvin i klubbens pressmeddelandet.

– Vi är väldigt lyckligt lottade över att ha Patrik i vår stab för att göra detta till en enkel övergång. Han har en fantastisk förmåga att upptäcka talanger och han har ledaregenskaperna att leda vår amatörscouting in i framtiden, säger Rutherford till Penguins hemsida.

Flyttar med familjen

De nya tjänsten innebär att Patrik Allvin, hans hustru och två barn (9 och 11 år) alla flyttar till USA senare, men det första halvåret pendlar den nye chefsscouten mellan hemmet i Falun och jobbet i Pennsylvania.

Allvin blir ansvarig för en grupp av 14 scouter (varav en svensk i förre brynäsaren Tommy Westlund) och med framgångarna Pittsburgh haft är kraven förstås höga.

– Det blir puls och press, men det är också stimulerande. Men jag hoppas alla i gruppen känner pressen och går in för att lyckas. Jag blir ytterst ansvarig, men jag måste poängtera att det är ett bra grupparbete som står bakom framgångarna, säger Patrik Allvin.

Enkelt beslut att tacka ja?

– Som sagt, familjen var viktigt att få med på detta. Och det kändes att tiden var den rätta. Vi ser alla fram emot det.

Ni draftade Brynäs Linus Ölund för ett tag sedan och sedan tidigare Luleås målvakt Filip Gustafsson. Kan det bli fler svenskar med dig vid rodret – förkärlek för svenskar helt enkelt?

– Njae, vi väljer de spelare som vi anser vara bäst oavsett nationalitet. Jag upplever mig som öppen för alla alternativ, viktigast är att få rätt identitet på laget... att grunden och rätta synsättet finns hos spelarna.

– Jag träffade förresten Linus och Filip i Pittsburgh där de är på en utbildningscamp i en vecka. Sedan återvänder de till Sverige.

Har tre Stanley Cup-ringar

Två raka Stanley Cup är unikt under lönetakseran. Det borde bli svårare att hålla den kvaliteten – hur ser Pittsburghs framtid ut?

– Vi vill fortsätta vara med i toppen, men det gäller att samtidigt vara ödmjuk. Vi har stora namn som Crosby, Malkin, Kessel och Letang... och även svenskarna Hörnqvist och Hagelin har betytt oerhört mycket... men nu gäller det att jobba intensivt och hitta namnen för framtiden. Med lönetaket blir det en helt annan kravbild på scoutandet.

Du har ju själv vunnit tre Stanley Cup-titlar under åren i Penguins – har du fått ringar som bevis på det?

– Ja, jag har tre stycken. Men jag bär dem aldrig på fingret. Eller, jo... jag hade på en förra året på Jan Simons 70-årsfest i Mora... Men annars inte.

Ja, du bor i Falun och inledde din egen spelarkarriär i Leksand och avslutade den i Mora. Var finns hjärtat i dag?

– Hjärtat finns i Leksand, men jag hade en fantastisk tid i Mora också. Vårens kval var jättejobbigt att titta på. Jag är glad för Mora skull, men lider mycket med Leksand.

Jag försökte hitta om någon svensk tidigare haft samma befattning i en NHL-klubb... du verkar vara den förste?

– Ja. Jag är inte helt säker, men jag tror jag är den förste. Anders Hedberg har jobbat länge och var assisterande general manager också, men hade nog inte denna befattning. Det blir ett stort ansvar, men jag känner stolthet också.

Måste ha blivit ett ordentligt lönelyft också med nya tjänsten?

– (skratt) Ingen kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM