"Låt domaren på isen stå för bedömningen"

avPelle Strandman

Publicerad:

Djurgården avgjorde mot Leksand efter ett omdiskuterat mål efter en lång videobedömning.

Nu tycker Thomas ”Kuben” Andersson att det är dags att minska situationsrummets inflytande.

– Låt domaren på banan stå för bedömningarna, säger den förre domaren till Sportbladet.

Foto: Bildbyrån

Leksand stod för en stark upphämtning mot Djurgården och kvitterade till 3–3 i den sista perioden på Hovet.

Trots det var det hemmalaget som klev av isen som segrare – efter ett omdiskuterat mål av Daniel Brodin.

Beslutet att godkänna målet togs av situationsrummet efter en lång videobedömning, något som fick Leksands tränare Per-Erik Johnsson att att besviket konstatera:

– Det är inte domaren som tar beslutet, det sker ju någon annanstans. Jag vet inte riktigt var, men där finns ju ingen rättvisa mot Leksand. Det tycker jag inte, sa ”Perra” till C More.

”Ska vara mål, men...”

Sportbladet ringde upp den förre SHL-domaren Thomas ”Kuben” Andersson, numera bland annat bisittare i C Mores hockeysändningar, för att höra hans åsikt.

– Personligen tycker jag att det ska vara mål. Men om man ska gå på de bedömningar som gjorts tidigare den här säsongen så känns det som att det kanske inte ska godkännas. Samtidigt har situationsrummet tillgång till fler bilder än vad jag har när jag har sett målet, säger han och fortsätter:

– Det ser ju ut som att han är i målgården, men man får ju stå där så länge man inte stör målvakten. Och i det här fallet har situationsrummet antytt att han (Daniel Brodin) inte gör det. Det är den bedömningen de gjort.

”Ge ansvaret tillbaka till domarna”

Thomas Andersson tycker att det är dags att ta efter NHL och låta domarna på isen ta beslut vid tveksamma situationer.

– Jag är av den åsikten att det ska vara som i NHL. Låt domaren på banan stå för bedömningarna. De har mer känsla för vad som är störande av målvakt än någon i situationsrummet.

– I NHL var det så många mål som dömdes bort att de tänkte: ”Varför ska vi göra så? Det är ju fina hockeymål”. Så de tog bort det.

Vad tycker du om situationsrummet i övrigt?

– Jag tycker det är jättebra att ha, men just i såna här fall så tycker jag att man ska överlåta till domarna om målvakten blir störd eller inte.

Publicerad: