Här är Tre Kronor-truppen till Beijer Hockey Games

Simon Ryfors.
Simon Ryfors.

Förbundskapten Johan Garpenlöv har tagit ut fyra debutanter i Tre Kronor.

Bland dem märks SHL:s oväntade skyttekung Simon Ryfors och nyss fyllde 20-åringen Albert Johansson.

Nästa vecka spelas hemmaturneringen Beijer Hockey Games i Malmö.

Unga kvartetten Simon Ryfors, 23, Albert Johansson, 20, Pontus Holmberg, 21, och Filip Hållander, 20, får alla göra debut i Tre Kronor.

Simon Ryfors har fått ett stort genombrott i en ledande formation i Rögle den här säsongen och toppar skytteligan på 19 mål tillsammans med Jesper Frödén i Skellefteå.

– Det är en spelare som vi gillar. Han har haft en fin utvecklingskurva den här säsongen, eller egentligen de tre senaste åren har han blivit bättre och bättre. Han är väldigt smart där ute och visar sig vara en målskytt också, som vi inte har allt för många av. Så vi hoppas att han kan ta det till vårt lag och den här nivån, det ska bli spännande att följa honom i den här turneringen, säger Johan Garpenlöv.

Albert Johansson, född 2001, från Färjestad är allra yngst och sticker ut som som spelare i vinterns JVM med Juniorkronorna. Han är son till OS-guldmedaljören Roger ”Ragge” Johansson.

– Det är en spännande spelare som har otroligt mycket talang i sitt spel, vi känner att han har ett spel som passar in i vårt sätt att spela. Det ska inte vara några problem för honom att leverera för oss, säger Johan Garpenlöv.

Veteraner gör comeback

För rutinen i truppen står bland annat 38-årige målvakten Viktor Fasth från Växjö och 32-årige backen Erik Gustafsson från Luleå. De två tidigare världsmästarna är med för första gången sedan OS 208 i sydkoreanska Pyeongchang.

Spelare från SHL-lagen som spelar under nästa vecka är inte uttagna, det gäller HV71, Brynäs, Djurgården och Malmö. Spelarna från schweiziska National League kommer inte loss på grund av de hårda karantänsreglerna under coronapandemin, några aktuella spelare har heller inte blivit släppta av sina KHL-klubbar inför det närstående slutspelet Gagarin Cup.

Inte heller Jonathan Dahlén var aktuell eftersom Timrå har tre matcher i hockeyallsvenskan nästa vecka.

Pontus Holmberg var uttagen till Karjala Cup i november, men blev skadad på träning och fick aldrig göra debut i Tre Kronor.

I finländska truppen ha sju SHL-spelare blivit uttagna: Robin Salo och Robert Leino i Örebro, Niko Ojamäki och Petteri Nikkilä i Linköping, Juuso Vainio och Miika Koivisto i Växjö samt Janne Juvonen i Leksand.

Under nästa vecka spelas följande SHL-matcher, måndag den 8 februari: HV71–Brynäs, tisdag den 9 februari: Djurgården–Malmö, torsdag den 11 februari: Brynäs–Malmö.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!