Stanley Cup 2017

Coolt Pittsburgh vann – Hörnqvist målskytt

avJarkko Päiväniemi

Farhågor om vedergällning för skadan på Sidney Crosby senast.

Men Pittsburgh var coolt och lirade ishockey i stället.

Det lönade sig – nattens seger med 3–2 gör att Washington nu är i brygga.

– Bästa sättet att få dem att betala är genom att vinna, säger Penguins målvakt Marc-André Fleury som hjulade av glädje efteråt.

Foto: Charles LeClaire / X02835

I tisdags drabbades Pittsburgh Penguins lagkapten Sidney Crosby av en hjärnskakning och missade nattens fjärde match mot Washington Capitals.

Ett dråpslag, trodde många.

Läge för hämnd mot Caps-backen Matt Niskanen, tänkte andra.

Men Penguins valde att spela hockey. Inte så snyggt kanske, men med stort hjärta.

Redan efter knappt fem minuter kom Patric Hörnqvist fri (!) och med en snabb lyftning satt 1–0 bakom Caps-målvakten Braden Holtby.

Det var ”Bengans” tredje mål i årets slutspel. Och ett mycket ovanligt sätt för svensken att hitta nätet då han oftast brukar styra eller slå in puckar parkerad framför motståndarkassen.

Schultz avgjorde

I den andra perioden utökade slutspelets skyttekung Jake Guentzel till 2–0 – rookiens åttonde mål på nio matcher. Men 22-åringen hade maxflyt då pucken bredsidades in av olycklige backen Dmitrij Orlov.

– Han är en spelare som hittar vägar till succé. Han spelar med mod och är en smart spelare, säger Penguins coach Mike Sullivan om Guentzel.

Washington replikerade dock snabbt. På 72 sekunder kom både 2–1 (Jevgenij Kuznetsov) och 2–2 (Nate Schmidt).

Det avgörande målet kom i powerplay efter 11.24 av mittenperioden.

Jevgenij Malkin och Jake Guentzel passade fram till backen Justin Schultz som med ett hårt slagskott satte pucken bakom Holtby.

Hörnqvist: ”Bara vilja”

Trots flera vassa lägen för båda lagen höll sig 3–2 till slutsignalen.

Framför allt Pittsburghs målvakt Marc-André Fleury storspelade – igen. Han räddade 36 av de 38 skotten. Holtby stannade på 15 räddningar.

– Han har höjt sitt spel under en viktig tid. Han är en Stanley Cup-vinnande målvakt och han visar det, säger Mike Sullivan.

Fleury – som hjulade av lycka i spelargången efteråt – valdes till matchens första stjärna, Patric Hörnqvist till den andra.

– Det bästa sättet att få dem att betala är genom att vinna. Det gjorde vi i dag. Alla visade karaktär. Det var en fantastisk lagseger, säger Marc-André Fleury.

– Det var bara vilja. Det var inte mycket skicklighet där ute. Vi jobbade riktigt hårt. Det var ingen perfekt match från vår sida, men arbetsinsatsen fanns där, säger Patric Hörnqvist.

Därmed har Pittsburgh en 3–1-ledning i kvartsfinalen och kan avgöra på lördag då match fem spelas i Verizon Center i Washington.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se