Tommy Salo döms till två månaders fängelse av hovrätten

Hovrätten fastställer tingsrättens dom mot Tommy Salo för grovt rattfylleri.

Den tidigare ishockeymålvakten döms till två månaders fängelse.

Det var i augusti förra året som han krockade in i mitträcket på E18 och blodprov visade 3,06 promille.

”Jag får ta domen och gå vidare i livet”, skriver han på Facebook.

Tommy Salo har erkänt grovt rattfylleri, men yrkade att hovrätten skulle bestämma påföljden till villkorlig dom och samhällstjänst.

Hovrätten ansluter sig till tingsrättens bedömning i fråga om straffmätning och val av påföljd, det vill säga grovt rattfylleri och två månaders fängelse.

Tommy Salo döms därmed för den gärning som tingsrätten funnit honom skyldig till.

”Vill bara tacka för allt stöd jag får! Det var egentligen inget nytt som kom ut i dag. Jag får ta den domen och gå vidare i livet fast det är tungt ibland. Ta hand om er!”, skriver Tommy Salo på Facebook.

Försvarsadvokaten Erika Lindquist förordade i tingsrätten att straffet skulle begränsas till villkorlig dom och samhällstjänst, då Tommy Salo tidigare är ostraffad och lever ett ordningsamt liv. Hon menade också att det saknas bevis för hur färden har gått till.

Sov bakom ratten

Det var vid 14-tiden den 11 augusti förra året som Tommy Salo krockade in i mitträcket på motorvägen strax öster om Köping med sin personbil.

Blodprov på 3,06 promille är kraftigt över gränsen för grovt rattfylleri, gränsen går vid 1,0 promille.

Flera vittnen uppmärksammade färden som gick vingligt mellan körfilerna och i relativt låg hastighet. Vid ett tillfälle studsade bilen mot mitträcket innan det senare tog stopp.

Några vittnen gick fram till bilen och hittade Tommy Salo bakom ratten, sovande och okontaktbar. När han vaknade pratade han osammanhängande och vinglat kraftigt.

– Promille är promille, det kan jag inte säga något om. Jag kan inte ifrågasätta promillehalten. Det är konstigt att jag levde, sa Tommy Salo i tingsrätten.

Tre Kronor-hjälte

Bland Tommy Salos meriter under hans långa karriär som framgångsrik målvakt finns bland annat OS-guld 1994 och VM-guld 1998 med Tre Kronor. Under tio säsonger spelade han i NHL för New York Islanders, Edmonton Oilers och Colorado Avalanche.

Den aktiva karriären avslutades 2007 med Frölunda, efter det har han bland annat varit sportchef i Leksand.

Den 1 februari fyllde Tommy Salo 50 år, han bor numera på en mindre ort på västkusten.

Tommy Salo
Tommy Salo

Här är 13 svenska idrottare som suttit i fängelse

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!